Herukat

Kotimaiset terveet ja monikäyttöiset herukkapensaat!

Herukkapensaat kuuluvat erottamattomasti suomalaiseen hyötypuutarhaan. Perinteisten mehujen ja hillojen valmistuksen lisäksi ne sopivat erinomaisesti myös viininvalmistukseen. Marjapensaat voi istuttaa yksittäispensaiksi, jolloin taimiväliksi jätetään 100-150 cm. Useampia taimia istutettaessa taimet istutetaan riviin, mikä säästää tilaa ja helpottaa pensaiden kunnossapitoa. Tukirakennelmat tehdään pensaiden sivuille ja rivivälit pidetään nurmella. Pensaiden alustoille levitetään kuorirouhetta tai lehtikariketta, jolloin rikkakasvitkin pysyvät kurissa. Rivissä sopiva taimiväli on 70-100 cm ja riviväli 250-300 cm. Tavallisten pensaiden lisäksi saatavilla on myös rungollisiksi kasvatettuja marjapuita. Ne ovat hauskoja marjatarhan erikoisuuksia ja sopivat myös pihan koristekasveiksi. Rungollisista marjapensaista marjat on helppo poimia.

Kasvupaikka ja -alusta

Musta-, puna-, valko- ja viherherukkapensaat tuottavat runsaasti satoa aurinkoisilla kasvupaikoilla. Kaikki lajit ovat hyönteispölytteisiä, joten tuulensuojainen kasvupaikka on tärkeää kevään kukinnan onnistumiselle. Kasvualusta on parhaimmillaan muhevaa ja runsasmultaista, kosteutta pidättävää, mutta ei liian märkää. Tiiviitä savimaita parannetaan lisäämällä niihin karkeaa hiekkaa, kompostia ja turvetta. Maan kalkitus on usein tarpeen, sillä herukat viihtyvät maassa, jonka pH on 6,0-6,5. Tasamaa tai loivasti viettävä rinne on herukoille edullisin. Jyrkissä rinnepaikoissa pensaat kärsivät usein kuivuudesta ja osa marjoista saattaa varista ennen aikojaan.

Istutusaika

Esipakatut taimet istutetaan keväällä, astiataimia voidaan istuttaa koko kasvukauden ajan keväästä myöhäiseen syksyyn.

Istutus

Istutuskuoppa kaivetaan n. 50 cm syvyiseksi ja levyiseksi. Ennen istuttamista istutuskuoppa sekä taimet kastellaan runsaalla vedellä. Astiataimet irroitetaan ruukustaan ja asetetaan juuripaakkua hajottamatta istutuskuoppaan. Esipakatuista taimista poistetaan suojamuovit ja juurten ympärillä olevat verkot ja juuret levitetään istutuskuoppaan luonnolliseen asentoon. Taimet istutetaan n.5 cm edellistä kasvusyvyyttä syvemmälle. Maa tiivistetään kevyesti ja taimi kastellaan huolella. Istutusleikkaus tehdään lepotilassa oleville taimille, jolloin versot lyhennetään haaroittumisen edistämiseksi noin 15-20 cm mittaisiksi. Mikäli taimi on hyvin haaroittunut (5-8-oksainen) tai se on jo kasvussa jätetään leikkaus tekemättä. Syksyllä istutetut taimet leikataan aina vasta seuraavana keväänä.

Tukeminen

Marjapensaiden tukeminen on usein tarpeen, jotta satoa tuottavat versot eivät painu maahan. Poikkeuksen tekee Mortti-mustaherukkalajike, joka on pystykasvuinen ja vahvaoksainen.

Kastelu

Säännöllinen kastelu istutuksen jälkeen varmistaa pensaiden nopean juurtumisen ja kasvuunlähdön. Satoikäisiä pensaita kastellaan kuivina aikoina, jotta marjat kehittyvät kunnolla eivätkä varise ennen aikojaan.

Lannoitus

Vuotuislannoitteeksi sopivat moniravinteiset puutarhan seoslannoitteet mutta myös kompostimulta. Lehtikarike ja ruohosilppu ovat oivia katteita ja ravinnelisiä pensaiden alustoilla. Herukan kukka-aiheet kehittyvät jo loppukesällä/syksyllä, joten elokuusta lähtien annettu typetön syyslannoitus parantaa huomattavasti seuraavan kevään kukintaa.

Leikkaus

Hoitoleikkaukset aloitetaan 3-4 vuoden kuluttua istutuksesta. Niiden tavoitteeena on säilyttää pensaissa eri ikäisiä versoja ja siten paras sadontuottokyky. Pensaita voidaan leikata joko aikaisin keväällä ennen silmujen puhkeamista tai syksyllä sadonkorjuun jälkeen. Versot leikataan aina kokonaan, läheltä maanrajaa. Musta- ja viherherukka ovat nopeakasvuisia ja niitä leikataan vuosittain. 2-3 vuotiaat versot ovat satoisimpia, joten kaikki yli 5-6 vuotiaat versot poistetaan. Puna- ja valkoherukat tarvitsevat leikkausta vähemmän ja leikkaukset tehdään parin vuoden välein. Puna- ja valkoherukat muodostavat eniten kukkia 2-5 vuoden ikäisiin versoihin ja siksi vasta 7-8 vuotiaat versot ovat poistettavia.

Muu hoito

Reheväkasvuiset herukkapensaat varjostavat hyvin omaa alustaansa, mutta rikkakasvit on silti syytä torjua ajoissa, jotta niistä ei tule riesaa. Katteiden käyttö on kaikin puolin suositeltavaa. Pensaiden alustojen jyrsimistä tai syvään kääntämistä on vältettävä, sillä herukan juuret ovat lähellä pintaa.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.