Omenapuut, hillittykasvuiset

Hillittykasvuiset omenapuut pieneenkin pihaan!

Hillittykasvuiset omenapuut tuovat merkittävän muutoksen perinteiseen hedelmäviljelyyn. Omenalajikkeet ovat vanhoja tuttuja, mutta puut ovat vartettu perusrunkoon, joka hillitsee puun kasvua. Puut jäävätkin perinteistä omenapuuta noin puolet pienemmäksi ja sopivat siten erinomaisesti pienillekin pihoille. Matalan kasvunsa ansiosta sato on helpompi poimia ja puiden leikkaukset sekä tuholaistorjuntakin on helpompaa. Yksi parhaimmista ominaisuuksista on sadon alkaminen huomattavasti perinteisiä omenapuita aikaisemmin. Hillitykasvuisilla perusrungoilla kasvatetut omenapuut ovat satoikäisiä jo 3-4 vuoden ikäisinä, satoa saadaan usein jo istutusta seuraavana kesänä. Hillittykasvuisetkin omenat vaativat ristipölytyksen, joten vierekkäin istutetaan eri lajikkeita.

Kasvupaikka ja -alusta

Valitse puille aurinkoinen ja lämmin kasvupaikka, jossa maa on ravinteikasta ja multavaa. Pintamaa muotoillaan niin, että sadevesi viettää istutusalueelta poispäin. Koska puiden juuristo jää lähialueelle, kasvualustan parantaminen on tärkeää, noin 60-80 cm syvyydeltä sekä metrin leveydeltä. Maata parannetaan uudella mullalla ja kompostilla, se peruslannoitetaan sekä kalkitaan, sopiva maan pH-luku on 6-6,5.

Istutus

Hillittykasvuisia omenapuita voidaan istuttaa keväästä syksyyn koko kasvukauden ajan. Pienen kokonsa vuoksi puita voidaan istuttaa perinteisiä tiheämmin, suositeltava istutusväli kotipuutarhassa on 2-2,5 m. Istutuskuoppa kastellaan perusteellisesti, taimista poistetaan kasvatusastia ja ne istutetaan juuripaakkua rikkomatta. Taimet istutetaan hieman entistä kasvusyvyyttä syvempään, jalonnuskohdan tulee kuitenkin jäädä maanpinnan yläpuolelle.

Tukeminen

Puiden hillitty kasvu perustuu juuriston heikompaan kasvuun, joten puiden tukeminen on erittäin tärkeää. Vahvat tukiseipäät lyödään istutuksen yhteydessä ennen mullan lisäystä tukevasti pohjamaahan. Tukisiteen on oltava tiukka, mutta se ei saa hiertää puun kuorta rikki. Tukien avulla taimi juurtuu paikalleen kunnolla ja kasvaa suoraan. Poikkeuksellista on, että tuet kannattaa pitää paikoillaan aina! Vanhakin puu voi kovassa tuulessa kaatua, etenkin jos sato on runsas ja oksiston paino suuri.

Kastelu

Keväällä ja kesällä istutettuja puita kastellaan reilusti, 30-40 l vettä tainta kohden 1-2 kertaa viikossa. Kuivina kausina myös jo vanhempia taimia kannattaa kastella, sillä pienellä alueella oleva juuristo hyötyy siitä suuresti. Puun ympärille tehty kastelusyvennys helpottaa työtä, eikä vesi valu juurten ulottumattomiin. Kastelusyvennys tasoitetaan syksyllä, etteivät sadevedet keräänny rungon ympärille.

Lannoitus

Hyvin kunnostettu maa ei kaipaa lisälannoitusta ensimmäisenä kasvukautena.Tulevina vuosina lannoitukseen soveltuvat puutarhan moniravinteiset yleislannoitteet, mutta etenkin marja- ja hyötykasveille kehitetyt lannoitteet. Ne sisältävät runsaasti mm. fosforia ja kaliumia, jotka parantavat sadon laatua ja määrää.

Leikkaus

Istutusleikkaus tehdään lepotilassa oleville taimille keväällä istutuksen yhteydessä. Kasvussa olevat ja syksyllä istutetut omenapuut leikataan vasta seuraavana keväänä.

Omenapuun istutusleikkauksessa :

1. Mahdollinen kilpalatva poistetaan (myöhemmin repeytymisvaara)

2. Latvaversoa typistetään n. 1/3 haaroittumisen edistämiseksi

3. Sivuversoja typistetään n. 1/2

4. Latvuksen sisään kasvavat oksat poistetaan

Myöhempinä vuosina hillittykasvuista puista leikataan latvuksen sisään suuntautuneet ja toisiaan hankaavat sekä vioittuneet oksat. Latvus pidetään ilmavana ja valoisana. Sopiva leikkausajankohta on maalis-huhtikuussa, ennen silmujen puhkeamista.

Jyrkkiin kasvukulmiin kasvavia oksia taivutetaan alaspäin esim. narun avulla. Leveät ja avoimet oksakulmat kestävät sadon painon, eivätkä repeä. Matalalla olevista oksista sato on myös helppo korjata.

Talvihoito

Puun runko ja alimmat oksat suojataan tiheäsilmäisellä verkolla jäniksiä vastaan. Muovinen runkosuojus (spiraali) ehkäisee myyrätuhoilta. Lumen tallaus puun rungon ympärillä vaikeuttaa peltomyyrän liikkumista.   

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.