Kirsikkapuut

 Pihan koristeeksi kaunis kirsikkapuu !

Kirsikkapuu on todella kaunis kukkiessaan ja hyötypuutarhan lisäksi sopii myös pihan koristepuuksi. Runsain ja laadukkain sato saadaan, kun eri kirsikkalajikkeita istutetaan vierekkäin. Osa kirsikkapuista on myös itsepölytteisiä, eli ne tuottavat satoa yksinäänkin. Perinteisten kirsikkapuiden lisäksi suositeltavia ovat matalat pensaskirsikat. Ne kasvavat vain noin 2 m korkuisiksi jolloin sato on pensaista helppo korjata. Suojaisilla kasvupaikoilla Etelä-Suomessa kannattaa kokeilla myös makeakirsikoiden kasvatusta. Niiden marjat ovat suurikokoisia ja maultaan miellyttävän makeita.

Kasvupaikka ja -alusta

Kirsikoille valitaan aurinkoinen ja lämmin kasvupaikka. Hallanarkoja paikkoja tulee välttää, etteivät keväällä aikaisin puhkeavat kukkasilmut palellu. Maaperän tulee olla vettä hyvin läpäisevää, sillä liika kosteus heikentää kirsikoiden kasvua ja talvenkestoa. Loivasti viettävä rinne on usein hyvä kasvupaikka, tasamaalla puut istutetaan kumpareeseen. Hedelmäpuista kirsikka vaatii runsaimman kalkituksen, se viihtyy melkein neutraalissa maassa, jonka pH-luku on lähellä 7. Maan happamuus on helppo tutkia itsekin. Puutarhamyymälästä saa pH-lukumittareita, joilla maasta otetun näytteen happamuus selviää nopeasti.

Istutusaika

Kirsikkapuita voidaan istuttaa keväästä syksyyn. Istuta syksyllä kuitenkin ajoissa, jotta taimet ehtivät juurtumaan ennen talvea.

Istutus

Istutusväliksi jätetään 3-4 m. Astiataimista poistetaan kasvatusastia ja taimi istutetaan juuripaakkua rikkomatta. Taimien entinen kasvusyvyys näkyy rungon kuoressa vaalean ja tumman kohdan rajana ja puut istutetaan hieman entistä kasvusyvyyttä syvempään. Puun jalonnuskohta tulee kuitenkin jäädä maanpinnan yläpuolelle. 3/4 istutuskuopasta täytetään mullalla, jonka jälkeen kastellaan runsaasti, n. 20 litraa/puu. Kun vesi on imeytynyt, kuoppa täytetään kokonaan ja maa tiivistetään kevyesti.

Tukeminen

Puut tuetaan yhdeksi tai kahdeksi kasvukaudeksi vahvoilla tukiseipäillä. Tukien avulla puu juurtuu paikalleen nopeasti ja kasvaa suoraan. Tukiseiväs lyödään istutuksen yhteydessä ennen mullan lisäystä tukevasti pohjamaahan. Runko sidotaan tukeen sidontanauhalla kahdesta kohtaa. Siteen on oltava tiukka, mutta se ei saa hiertää puun kuorta rikki.

Kastelu

Keväällä ja kesällä istutettuja puita kastellaan reilusti,30-40 litraa vettä tainta kohden kerran viikossa. Syksyllä tai runsaiden sateiden jälkeen kastelutarve on selvästi vähäisempi. Puun ympärille tehty kastelusyvennys helpottaa työtä, eikä vesi valu juurten ulottumattomiin. Kastelusyvennys on tasoitettava syksyllä, etteivät sadevedet keräänny rungon ympärille.

Lannoitus

Hyväkuntoisessa puutarhamaassa nuoret kirsikkapuut kasvavat voimakkaasti ja niiden lannoitustarve on vähäinen. Runsas typpilannoitus saa aikaan pitkät vuosiversot, joihin kehittyy niukasti kukkasilmuja ja versojen kärjet ovat herkkiä paleltumaan. Parhaiten kirsikalle sopivat marja- ja hyötykasveille kehitetyt lannoitteet. Ne sisältävät runsaasti mm. fosforia ja kaliumia, jotka parantavat sadon laatua ja määrää.

Leikkaus

Kirsikkapuuta leikataan maltillisesti. Sadonkorjuun helpottamiseksi nuoresta puusta leikataan kaikkein pystykasvuisimpia versoja ja kasvua ohjataan sivuille esim. oksien taivutuksen avulla. Pensaskirsikoista ja vanhoista puista poistetaan vain toisiaan hankaavia ja huonokuntoisia oksia. Kirsikkapuissa on keväällä voimakas nestevirtaus, joten leikkaukset tehdään sadonkorjuun jälkeen tai aikaisin kevättalvella helmi-maaliskuussa. Myöhäisempi leikkaus aiheuttaa leikkaushaavoissa ns.kumivuotoa, joka kuivattaa versoja ja heikentää puun elinvoimaa. Kumivuodon välttämiseksi paksuja oksia ei pidä poistaa läheltä runkoa eikä puun alaosasta.

Muu hoito

Kirsikkapuiden alustat pidetään mulloksella tai katetaan kuorirouheella. Syksyllä puiden runko ja alimmat oksat suojataan tiheäsilmäisellä verkolla jäniksiä vastaan. Lumen tallaus puun ympärillä vaikeuttaa peltomyyrän liikkumista ja muovinen runkosuojus suojaa puun runkoa myyrien tuhotöiltä.  

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.