Makeasinikuusama

Hunajamarja eli Makeasinikuusama   Uusi herkkumarja hyötytarhaan!

Makeasinikuusama (Lonicera caerulea var. kamtschatica) on hieno marjakasvi, joka on erittäin terveellinen, hyvänmakuinen sekä helppo viljeltävä.

Makeasinikuusamaa on kutsuttu 'Ikuisen nuoruuden marjaksi'. Marjat sisältävät erittäin runsaasti vitamiineja sekä jopa kaksi kertaa enemmän antioksidantteja kuin luonnonmustikat. Marjat ovat ihania herkuteltavaksi sellaisenaan, sopivasti makeita, maukkaita sekä hapokkaita. Ne sopivat mainiosti myös leivontaan, jälkiruokiin sekä pakastukseen. Poimimisen jälkeen ne säilyvät pitkään hyvinä, parhaimmillaan viileässä yhdestä jopa kahteen viikkoon.

Makeasinikuusama on ollut pitkään tärkeä ravinnon ja vitamiinien lähde paikalliselle väestölle Venäjällä, Pohjois-Kiinassa sekä Kanadassa. Vuosien jalostustyön jälkeen viimeaikoina on saatu viljelyyn monia uusia lajikkeita, jotka ovat huomattavasti makeampia sekä suurimarjaisempia kuin aikaisemmin saatavilla olleet kannat.

Aikaista satoa

Makeasinikuusama kukkii aikaisin ja on hyvä mesikasvi kevään hyönteisille. Kukinta ei ole hallanarka, sillä kukat kestävät jopa - 8 asteen yöpakkasia. Pitkulaiset, soikeat siniset marjat kypsyvät marjakasveista kaikkein ensimmäisenä, jo ennen mansikoita. Anna sadon silti kypsyä rauhassa ja poimi marjat vasta 7-10 päivää värittymisen jälkeen, sillä paras aromi kehittyy täysin kypsiin marjoihin. Lajikkeiden välillä on eroja makeuden ja hapokkuuden välillä. Vierekkäin tulee istuttaa aina 2-3 eri lajiketta, sillä ristipölytys lisää merkittävästi sadon määrää sekä laatua.

Aurinkoinen kasvupaikka

Kasvupaikaksi sopii tavallinen multaisa puutarhamaa. Sopivin maan pH-arvo on 5,5 - 6,5 eli mielummin hieman hapan kuin runsaasti kalkittu. Kasvualustan tulee olla vettä läpäisevää, jotta märkyys ei vaivaa juuristoa. Tasamaalla taimet voi istuttaa loivaan kohopenkkiin tai harjuun.

Kasvupaikan tulee olla aurinkoinen, jotta marjoihin kehittyy paras aromi sekä makeus. Pensaat ovat luontaisesti erittäin terveitä sekä talvenkestäviä. Pakkasta ne ovat kestäneet jopa - 40 asteeseen saakka eli kasvatus onnistuu Pohjois-Suomea myöten.

Hyötypuutarhan lisäksi makeasinikuusama on hyvä aidanne- ja suojapensas. Sitovan juuristonsa ansiosta se on hyvä myös rinteissä.

Lannoitus, kastelua ja leikkaus

Vuosittaiseen ylläpitolannoitukseen sopii parhaiten marjaravinne, joka parantaa sadontuottoa eikä rehevöitä kasvua liikaa. Pensaat kasvavat vähitellen noin 1-2 metrin korkuisiksi ja 1-1,5 m leveiksi. Leikkaustarve on vähäistä ja taimet saavat kasvaa ensimmäiset 5-7 vuotta rauhassa. Tämän jälkeen niitä voidaan tarvittaessa harventaa poistaen huonokuntoisia oksia. Muista kuivina kesinä kastella taimia, jotta marjoista kehittyisi mahdollisimman kookkaita. Huom: tavallisena koristepensaana käytetyn sinikuusaman (Lonicera caerulea) marjat eivät ole syötäviä.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.