Pensasmustikka

Kerää jättimustikat omasta puutarhasta!

Pensasmustikat ovat kestäviä, terveitä sekä runsassatoisia. Metsämustikkaan verrattuna marjojen koko voi olla jopa kolminkertainen. Marjojen malto on vaalea eikä se värjää. Maku on mieto, mutta hyvin aromikas. Mustikat sopivat erinomaisesti tuorekäyttöön sekä myös pakastukseen. Niiden poiminta on helppoa ja nopeaa, koska marjat ovat suurissa tertuissa. Pensaat alkavat tuottaa marjoja kolmen-neljän vuoden ikäisinä ja sama pensas voi tehdä marjoja jopa kolmekymmentä vuotta. Pensasmustikka hyötyy ristipölytyksestä. Istuttamalla useita eri lajikkeita vierekkäin varmistat pölyttymisen ja saat parhaan mustikkasadon. Syksyisin mustikkapensaiden lehdistö saa upean ruskavärityksen.

Kasvupaikka ja -alusta

Pensasmustikka viihtyy suojaisella ja aurinkoisella kasvupaikalla. Hallanarkoja paikkoja tulee välttää, sillä mustikan kukinta ja hedelmöittyminen ovat arkoja yöpakkasille. Maaperän tulisi olla ilmavaa ja vettä läpäisevää, jäykässä savimaassa mustikka ei viihdy. Pensasmustikka vaatii humuspitoisen ja ehdottomasti happaman maan (pH 4.5-5.5). Kasvualustaa parannetaan lisäämällä siihen kalkitsematonta turvetta tai rodomultaa.

Istutusaika

Mustikat myydään astiataimina, joita voi istuttaa koko kasvukauden ajan.

Istutus

Sopiva taimiväli pensasmustikoille on 70-100 cm ja riviväli 120-150 cm. Katekankaan tai hakkeen käyttö on suositeltavaa, sillä se pitää maan kosteustasapainon hyvänä, rikkakasvit kurissa sekä marjat puhtaina. Kastele taimet hyvin ja istuta ne hieman entistä istutuskohtaa syvemmälle. Huolehdi säännöllisestä kastelusta istutuksen jälkeen, jotta taimet juurtuvat ja lähtevät kasvamaan hyvin.

Kastelu ja lannoitus

Mustikan juuret ovat lähellä maan pintaa, joten kasvualustan tasainen kosteus on tärkeää. Pitkäaikainen kuivuus saattaa aiheuttaa raakileiden varisemista ja marjojen koko jää pieneksi. Riittävästä kosteudesta on huolehdittava alkusyksyyn saakka, kunnes seuraavan vuoden kukkasilmut ovat täysin kehittyneet.Suurilla aloilla tihkukasteluletku on erinomainen apuväline. Hyväkuntoiseen maahan istutettuja taimia tarvitsee lannoittaa vain vähän. Nuoret mustikkapensaat saavat herkästi kasvuvaurioita liikalannoituksesta ja liian nopea versokasvu voi jopa heikentää pensaiden talvenkestävyyttä. Maltillinen peruslannoitus esim. Rodoravinteella riittää. Kalkkipitoisten lannoitteiden käyttöä tulee välttää, jotta maa pysyisi happamana. Elokuun alusta lähtien mustikkapensaita lannoitetaan vain typettömillä syyslannoitteilla, jotta pensaat tuleentuvat ajoissa ennen talvea.

Leikkaus

Pensasmustikan leikkaustarve on vähäinen. Keväällä leikataan vain talven aikana mahdollisesti vioittuneita ja kuivuneita oksia. Myös maahan painuneet versot poistetaan. Voimakas nuorennusleikkaus ei ole suositeltavaa, sillä hyväkuntoiset vanhat versot kestävät talven parhaiten.

Talvihoito

Mustikkapensaat talvehtivat hyvin, kunhan kasvupaikka on valittu oikein eikä maa taimien ympärillä jää syksyllä märäksi. Talven aikana hirvet, jänikset ja myyrät voivat aiheuttaa tuhoja mustikkatarhassa.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.