Satovadelmat

Satovadelmat eli syyssatoiset vadelmat

Satovadelmat ovat oiva vaihtoehto perinteisten puutarhavadelman sijaan. Ne tekevät sadon aina uuteen, saman vuoden versoon ja syksyllä tai aikaisin keväällä koko kasvusto voidaan leikata alas. Satovadelmien kasvutapa on matala, pensasmainen ja tuuhea, joten kasvustot eivät tarvitse tukemista. Tavalliseen vadelmaan verrattuna viljelystä jääkin monta työlästä vaihetta pois. Satovadelmat kypsyvät hieman myöhempään kuin tavallinen puutarhavadelma eli elokuusta alkaen. Yhtenä jalostuksen tavoitteista onkin ollut sadon mahdollisimman varhainen kypsyminen.

Kasvupaikka ja -alusta

Satovadelma tarvitsee aurinkoisen ja suojaisen kasvupaikan. Multaisa ja ravinteikas maa sopii hyvin kasvualustaksi. Karkea hiekkapohjainenkin maa on hyvää, jos vain kastelusta voidaan huolehtia. Maan kalkitseminen ei yleensä ole tarpeen, sillä vadelma viihtyy hapahkossa maassa, jonka pH-luku on 5,5 - 6,5. Kasvupaikka puhdistetaan huolellisesti monivuotisista rikkakasveista, sillä myöhemmin niiden hävittäminen vadelmakasvuston seasta on hankalaa. Vadelmakasvustot voidaan perustaa myös mustalle muoville tai mansikkakankaalle, jolloin rikkakasvien torjunta helpottuu.

Istutus

Esipakatut/paljasjuuriset taimet: istutetaan keväällä heti maan lämmettyä. Ennen istutusta juurakoita pidetään vesiastiassa vähintään kuuden tunnin ajan. Istutuksen yhteydessä versot leikataan n. 15 cm korkeudelta.

Astiataimet: voidaan istuttaa koko kasvukauden ajan. Istuta syksyllä kuitenkin ajoissa, jotta taimet ehtivät juurtumaan ennen talven tuloa. Ennen istutusta kastele taimet sekä istutuskuoppa hyvin. Astiataimet istutetaan paakkua rikkomatta ja yleensä taimia ei leikata.

Istutus

Istutusrivi muotoillaan 70 cm leveäksi ja 20 cm korkeaksi harjuksi, jolloin maapohja lämpiää nopeammin, versojen kevätkasvu ja siten satokin aikaistuu. Ennen istuttamista istutuskuoppa sekä taimet kastellaan runsaalla vedellä. Vadelmaa ei pidä istuttaa liian syvään, juurenniskan päälle multaa laitetaan vain muutama sentti. Maa tiivistetään kevyesti ja taimi kastellaan huolella. Vastaistutettuja taimia tulee kastella säännöllisesti, ne eivät kestä kuivumista.

Kastelu ja lannoitus

Vadelmatarhan tulee olla hyvin salaojitettu, jotta pohja- ja sadevedet eivät jää seisomaan pensaiden tyville. Toisaalta kuivassa maassa pensaita tulee kastella, sillä hyvä vedensaanti parantaa huomattavasti marjojen kokoa ja sadon määrää. Käytännön työtä helpottaa suuresti tihkukasteluletku, joka voidaan asentaa suoraan vadelmariviin. Satovadelma ei tarvitse voimakasta lannoitusta. Keväällä lannoitus puutarhan yleislannoitteilla tai mansikkalannoksella riittää.

Leikkaus

Satovadelmien koko kasvusto voidaan leikata alas joko aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä. Keväällä leikattaessa tarkastele versojen talvehtimista. Mikäli alimmat silmut ovat esim. lumipeitteen alla talvehtineet hyvin, ne kannattaa jättää jäljelle eli poista vain kuivahtanut verson yläosa. Näihin talvehtineisiin versoihin satoa muodostuu kesällä aikaisemmin.

Kasvinsuojelu

Satovadelmat ovat hyvin terveitä ja soveltuvat hyvin luonnonmukaiseen viljelyyn. Niiden kiusaa harvoin edes vadelmanversotauti, joka on tavallisten puutarhavadelmien hankalimpia tauteja. Vadelmanversotaudin koteloitiöt talvehtivat vanhoissa versoissa, joista se edelleen leviää seuraavana keväänä. Satovadelmasta nämä taudinaiheuttajat häviävät, kun syksyllä koko versosto poistetaan. Satovadelmassa ei tavata myöskään ns. vattumatoja. Se kukkii alkukesällä niin myöhään, että vattukuoriainen on jo muninut tavallisen puutarhavadelman kukkapohjaan.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.