Tyrnit

Runsaasti vitamiineja tyrnistä!

Tyrni sopii sekä koristeeksi että hyödyksi. Sen lehdet ovat hopeanhohtoiset ja marjat kauniin oranssinpunaiset. Marjojen maku on kirpeä ja hyvin aromikas. Vitamiineja marjoissa on enemmän kuin missään muussa luonnonmarjassamme ja tyrnimehu onkin arvostettu herkku. Tyrni on kaksikotinen kasvi eli hede- ja emikukat ovat eri yksilöissä. Vain emiyksilöt tuottavat marjoja, hedeyksilöitä tarvitaan ehdottomasti pölytykseen. Poikapensaita tulee olla ainakin yksi kappale 5-7 tyttöä kohti. Tyrni kukkii keväällä lehtien puhkeamisen aikoihin pienin, mitättömin kukin. Ne ovat tuulipölytteisiä, joten istuta poikapensaat ns. kevättuulen yläpuolelle pölytyksen varmistamiseksi. Marjat kypsyvät elo-syyskuussa lajikkeesta riippuen ja ovat usein tiukasti kiinnittyneitä oksiin. Kätevä apuväline on tyrnipoimuri, jolla marjojen kerääminen kokonaisina helpottuu. Tyrnipuristimella voidaan kerätä marjojen mehu suoraan pensaasta pulloihin. Pienet pakkaset eivät vaurioita marjoja, ne pysyvät käyttökelpoisina pensaissa useiden viikkojen ajan. Tyrni on satoisa kasvi, marjoja valmistuu 4-15 kg / pensas.

Kasvupaikka ja -alusta

Tyrni viihtyy parhaiten avoimilla, ehdottomasti aurinkoisilla kasvupaikoilla. Se on vaatimaton maan laadun suhteen ja kasvaa hyvin tavallisessa, vettä hyvin läpäisevässä, kuohkeassa puutarhamaassa. Se menestyy myös savimaassa, jota on kevennetty karkealla hiekalla sekä kompostimullalla. Kasvualustan happamuuden tulisi olla lähellä neutraalia, pH 6,5 - 7,0. Usein maahan täytyy lisätä runsaasti kalkkia.

Istutusaika

Tyrnit myydään astiataimina, joita voidaan istuttaa koko kasvukauden ajan.

Istutus

Tyrnit kasvavat kookkaiksi pensaiksi, sopiva taimiväli on 1,5 -2 m. Kasvualustan syvyyden tulisi olla väh. 50 cm. Kastele taimet hyvin ja istuta ne hieman syvempään kuin kasvatusastiassaan. Tyrnin juuret katkeilevat ja viottuvat herkästi, joten istutettaessasi älä riko juuripaakkua ja käsittele juuria muutenkin varoen. Tiivistä maa taimen ympäriltä vain kevyesti. Kastele istutuksen jälkeen runsaasti, väh. 10 l / taimi 1-2 kertaa viikossa, jotta taimet juurtuvat kunnolla ja kehittyvät hyvin.

Kastelu ja lannoitus

Vaikka vanhat tyrniyksilöt kestävät kuivuutta laajan juuristonsa ansiosta, säännöllinen kastelu kasvukaudella pitää taimet elinvoimaisina ja varmistaa jokavuotisen runsaan marjasadon. Tihkuletku on mainio apuväline, etenkin suurilla aloilla. Tyrnin juurinystyröiden bakteerit sitovat ilmasta typpeä, joten pensaiden lannoitustarve on vähäinen. Liian voimakas typpilannoitus saattaa jopa haitata juurinystyröiden toimintaa ja vahingoittaa kasvia. Kasvukaudella lannoitus fosforia ja kaliumia sisältävillä syys- tai marjalannoiteilla on kuitenkin eduksi. Se lisää pensaitten kasvua ja marjasadon määrää. Kerran vuodessa pintamaahan lisätään myös kalkkia.

Leikkaus

Koristekasveina käytettäviä tyrnejä ei tarvitse leikata lainkaan. Voimakkaat nuorennusleikkaukset saattavat jopa heikentää tyrnin talvehtimista. Marjatuotannossa pensaat kannattaa kuitenkin pitää matalina, alle kaksimetrisinä, jotta sadonkorjuu ei vaikeudu. Vuosittain keväällä ennen silmujen puhkeamista versojen kärjistä typistetään noin 1/3 osa pois. Typistyksen ansiosta pensaista kasvaa monihaaraisia ja hyvänmuotoisia. Keväällä pensaiden tyveltä leikataan myös liikoja juuriversoja pois. 

Talvihoito

Tyrnit eivät tarvitse erityistä talvisuojausta. Pensaat talvehtivat hyvin, kunhan kasvupaikka on valittu oikein. Tärkeintä on huolehtia, ettei vesi syksyllä jää seisomaan taimien tyvelle. Loivasti viettävä rinne on usein hyvä kasvupaikka.

Kasvinsuojelu

Rikkakasvit taimien ympäriltä poistetaan varoen, sillä voimakas mekaaninen muokkaus saattaa vahingoittaa lähellä maanpintaa olevia tyrnin juuria. Suojele taimet tarvittaessa jäniksiltä ja myyriltä, ne voivat aiheuttaa tyrneille vahinkoa syömällä oksien kuorta ja silmuja.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.