Aitoviikuna

Aitoviikuna (Ficus carica)

Aitoviikuna on Vähä-Aasiasta kotoisin oleva kesävihanta pensas tai pieni puu. Oksat ovat muhkuraiset ja kasvutapa on leveä. Suuret vihreät lehdet luovat trooppisen tunnelman. Tämä on juuri se kasvi, johon Aatamia ja Eeva verhoutuivat. Hedelmä on väriltään vihertävän purppura ja kypsyessään se saattaa usein haljeta. Hedelmää ei saa kerätä raakana, koska se ei jälkikypsy. Kypsä hedelmä tuntuu pehmeältä ja irtoaa oksasta hyvin. Tuoreena viikunan hedelmäliha on pehmeää ja punertavaa, maultaan makean hapanta. Kuivattu viikuna maistuu makeammalta, koska sen painosta voi jopa 70 % olla sokeria.

Kasvata aitoviikunaa kesällä ulkona, aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Ruukkukasvatus helpottaa taimen talvisäilytystä. Kasvualustan tulisi olla kalkkipitoista ja kuohkean hiekkamultaista. Hyvä salaojitus on tärkeää. Lannoita kasvia kasvukaudella säännöllisesti. Marjakasvilannoitteiden ravinnesuhteet kasvattavat hedelmiä parhaiten. Liian suuri typpipitoisuus kasvattaa vain lehtimassaa. Kastele säännöllisesti. Varsinkin kukinnan ja sadon aikana kasvi vaatii runsaasti vettä. Jos haluat muotoilla puuta, aloita se heti puun ollessa nuori. Paras leikkausaika on maalis-huhtikuussa.

Talveta kasvi viileässä varastossa (pimeässä tai valoisassa). Aitoviikuna on kesävihanta eli pudottaa lehtensä syksyllä, joten se ei vaadi valoisaa talvetuspaikkaa. Paras lämpötila on n. 0...+10 ºC. Siirrä kasvi kesällä ulos vasta, kun yöpakkaset ovat ohi. Puu saattaa talvehtia ulkonakin hyvän lumipeitteen tai talvisuojauksen avulla.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.