Goji-marja

 

Elämänmarja eli GOJI-marja, Lycium barbarum

Tämän Himalajalta kotoisin olevan kasvin punaiset ja makeat supermarjat ovat tunnettuja terveellisyydestään. Ne sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Marjoja on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä jo vuosisatojen ajan. Marjoja voi syödä tuoreena, ne sopivat myös kuivattaviksi. Niitä voi syödä rusinoiden tapaan, lisätä jogurtin ja myslin joukkoon. Niistä voi tehdä myös teetä tai keittoa.

Gojimarja eli pukinpensas kuuluu koisokasvien heimoon. Se kasvaa pitkäversoiseksi pensaaksi ja viihtyy ravinteikkaassa, vettä läpäisevässä maassa. Kasvi sietää hyvin kuivuutta, mutta tällöin marjasato jää pieneksi. Satoa saadaan 2-3 vuoden kuluttua istutuksesta, kun taimet ovat vahvistuneet. Pensas kukkii pitkän aikaa ja marjat kypsyvät myöhään, joten lämmin ja aurinkoinen kasvupaikka on paras. Vältä koskettamasta marjoja ennen poimintahetkeä, niiden pinta muuttuu helposti tummaksi.

Gojimarja menestyy avomaalla 1-2 vyöhykkeiden suojaisilla kasvupaikoilla. Muualla sitä voidaan mainiosti kasvattaa ruukkuviljelynä, tällöin taimet viedään talveksi viileään kellariin. Muista ruukkuviljelyssä säännöllinen lannoitus kasteluveden mukana, jotta kasvi saisi riittävästi ravinteita.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.