Kurkku

Kurkku (Cucumis sativus)  kasvatetaan lämmittämättömässä tai lämmitetyssä kasvihuoneessa. Avomaalla se ei ehdi kypsyttämään satoansa. Kurkun taimet on tuettava ja taimen viereen laitetaan mahdollisimman pitkät tukilangat tai tukikepit, jonka ympäri kurkuntaimi sidotaan. Kun kurkuntaimi saavuttaa tuen ylimmän pisteen, se leikataan poikki. Tällöin ylimmistä silmuista kasvaa sivuversot, joiden annetaan kasvaa alaspäin sateenvarjomaisesti. Kurkku pitää tasaisesta lämpötilasta sekä runsaasta ilmankosteudesta. Päivittäinen sumutus edistää kasvien viihtymistä suuresti. Myös ravinteiden ja veden saannista on huolehdittava tarkasti, jos taimet voivat huonosti, ne saavat helposti tuholaisia kiusakseen.

Kaikki hedekukat poimitaan pois taimesta, ettei kurkkuun tulisi siemeniä. Emikukan tunnistaa siitä että siinä on jo pieni kurkun alku kukan perässä.

Amppelikurkku on hauska uutuus, joka sopii erityisesti pieniin kasvi- tai kausihuoneisiin sekä lämpimille parvekkeille. Se istutetaan tilavaan amppeliin ja taimet latvotaan noin 5 lehden jälkeen, jotta kasvu haarautuisi. Versot saavat jatkossa vapaasti riippua alaspäin eli tukemista ei tarvita. Kastelusta ja lannoituksesta huolehditaan säännöllisesti. Huom. Kurkku on erityisen kylmänarka, suojaa se yökylmiltä ja siirrä esim. parvekkeille vasta kun päivälämpötilakin on yli +10 astetta.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.