Lakka

Metsäiset marjat kotipihalle!

Lakka on tunnetusti kosteiden soiden kasvi. Sen soveltuvuutta puutarhaviljelyyn on mm. Norjassa tutkittu laajasti ja kasvatus kotipuutarhoissakin on tullut suosituksi. Meillä myynnissä olevat lakan taimet ovat norjalaisia, hyvin satoa tuottavia viljelykantoja. Myynnissä oleva 5 kpl:n sekoite sisältää kolmea eri kantaa, jolla varmistetaan hyvä pölyttyminen ja sato. Lakka on kaksikotinen kasvi ja tuottaakseen marjoja kasvustossa tulee olla sekä hede- että emiyksilöitä. Hede- ja emikukkien tunnistaminen toisistaan on vaikeaa. Usein soillakin on huomattu ilmiö, että lakka saattaa kukkia runsaastikin, mutta marjoja ei koskaan tule. Koko alue on tällöin hyvin kukkivaa, mutta marjatonta hedekasvustoa. Lakan kukat ovat arkoja keväthalloille ja kukinta-aikana kasvustot kannattaa suojata pieniltäkin pakkasilta. Marjat alkavat kypsyä 5 - 6 viikon kuluttua kukinnasta ja parhaassa tapauksessa satoa saadaan jo ensimmäisenäkin vuonna.

Kasvupaikka -alusta

Lakka viihtyy puolivarjoisella kasvupaikalla, jossa maa säilyy koko kesän kosteana. Se soveltuu esim. rodopuutarhaan maata hyvin peittäväksi aluskasviksi. Marjatarhassa sitä voidaan kasvattaa myös erikseen rakennetuissa kasvualtaissa. Maapohja puhdistetaan hyvin rikkakasveista ja rajataan laudoista tehdyllä yksinkertaisella kehikolla. Kehikot upotetaan osittain maahan ja maakuoppa vuorataan muovilla. Muovi pidättää hyvin maan kosteutta, siihen kannattaa kuitenkin tehdä muutamia reikiä, jotta allas ei täyttyisi vedellä runsaiden sateiden sattuessa. Kasvualustan syvyyden altaassa tulisi olla n. 30 cm. Kuten useimmat muutkin metsämarjamme, lakkakin vaatii melko happaman kasvualustan, pH 4,5 - 5,5. Istutusalustana voidaan käyttää kalkitsematonta turvetta, johon on lisätty noin viidesosa hiekkaa. Kasvatusaltaissa taimet pääsevät leviämään vapaasti ja ajan mittaan kasvustosta tulee hyvinkin peittävä.

Istutusaika

Lakan taimet myydään pieninä astiataimina. Niitä voidaan istuttaa koko kasvukauden ajan, kunhan vain huolehditaan maan hyvästä kosteudesta.

Istutus

Taimet istutetaan n. 30 cm välein. Rikkakasvit pidetään kurissa käsin kitkemällä tai vaihtoehtoisesti taimet istutetaan katekankaaseen. Katekangas pitää rikkakasvit hyvin loitolla, valitettavasti se vaikeuttaa lakan leviämistä rönsyjen avulla. Istutuksen jälkeen kasvualusta pidettään tasaisen kosteana.

Lannoitus

Lakan ravinteiden tarve on vähäinen, joten sitä lannoitetaan niukasti. Sopivia lannoitteita ovat esim. alppiruusuille kehitetyt rodolannoitteet.

Talvihoito

Lakka kasvaa luontaisesti Pohjois-Suomessa saakka ja puutarhaoloissakin talvehtii hyvin. Syksyisin lehdistön lakastuttua kasvuston päälle voidaan lisätä pieni kerros turvetta.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.