Maa-artisokka - Helianthus tuberosus

Maa-artisokka on vihanneksistamme komeimpia. Se kasvattaa jopa 1,5-2 m korkuisen kasvuston, joka kukkii loppukesällä pienin auringonkukkaa muistuttavin kukin. Nopeasti leviävänä kasvina se kannattaa sijoittaa omiin oloihinsa. Suuremmat mukulat saa kun ne vuosittain istuttaa uudelleen, samalla maata parannetaan kompostimullalla. Mikäli kasvupaikkaa on muutettava kokonaan toisaalle, on pienetkin juurenpalat poistettava, muuten se jää maaksi sitkeäksi rikkaruohoksi.

Mukulat istutetaan varhain keväällä 10 cm syvyyteen, 40 cm:n päähän toisistaan, 70-80 cm rivivälein. Alkukesällä kasvusto pidetään rikkaruohoista puhtaana, loppukesällä lehdistö tukahduttaa rikkaruohot. Sato valmistuu myöhään syksyllä, mutta jo syyskuun alussa voi löytää käyttökelpoisia mukuloita kaivelemalla multaa samalla tavalla kuin ensimmäisiä aikaisia perunoita etsittäessä. Vain osa mukuloista korjataan syksyllä, koska ohutkuorisina ne säilyvät huonosti kellarissa. Mukuloita voi myös säilyttää jääkaapissa muovikääreessä. Paras tapa säilyttämiseen on jättää ne kasvupaikalleen, josta ne ovat käytettävissä heti keväällä roudan sulettua. Varret voi jättää pystyyn jänisten talviruoaksi tai katkoa ja levittää maanpinnan suojaksi.

Maa-artisokkaa voi viljellä katteen avulla huonommillakin, jopa jäykillä savimailla. Tällöin mukuloita ei kaiveta maahan vaan ne jätetään maanpinnalle ja peitetään kompostimullalla, lehtikarikkeella, oljilla, turpeella tai näiden seoksella. Kerrospaksuus voi olla 10-25 cm ja se kastellaan hyvin. Katetta lisätään 5-10 cm kesän kuluessa pariinkin kertaan. Mukulat on helppo nostaa syksyllä tai keväällä, sillä ne ovat maanpinnassa heti katteen alla.

Maa-artisokan mukulat sisältävät runsaasti hedelmäsokerista muodostunutta inuliinia, joten se sopii myös diabeetikoille. Siitä voi tehdä keittoja perunan ja juuresten kanssa tai se sopii raakanakin raasteeksi, esim. yhdessä omenan kanssa. Mukulat pestään, raaputetaan nopeasti puhtaiksi ja säilytetään vedessä, johon on lisätty hieman etikkaa tai sitruunaa tummumisen estämiseksi.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.