Mansikka

Oman maan mansikkaa ei voi vastustaa...

Satotaimet antavat jo istutusvuonna runsaan sadon!

  • Satotaimet ovat hyvin kehittyneitä ja juurtuneita astiataimia. Ne ovat istutettu mansikan rönsytaimista, jotka ovat nostettu maasta myöhään syksyllä ja varastoitu n. -1,5 C° asteen lämpötilassa. Näiden taimien juurakoissa on jo valmiina lukuisia kukkaterttu-aiheita ja marjamääräkin siten jo ensimmäisenä vuotena runsasta.

  • Mansikkamaan voit perustaa myös perinteisistä kennotaimista. Satoa kennotaimet alkavat tuottamaan 1-2 vuoden kuluttua istutuksesta.

Avomaan Mansikkamaa

Hyvä mansikkamaan paikka on multavassa kivennäismaassa. Se läpäisee vettä ja on sopivasti ravinteikasta. Maan tulee olla puhdas rikkakasveista, kasvualusta peruslannoitetaan ja -kalkitaan huolella. Lannoita vain tulevien rivien kohdat, ei käytäviä.

Taimet istutetaan n. 10-15 cm korkeisiin, reunoiltaan hieman viettäviin penkkeihin. Tällöin sadevesi valuu pois eikä jää pilaamaan marjoja. Hyvä tapa on istuttaa taimet mansikkakankaaseen. Se kestää käytössä monta vuotta, pidättää kosteutta, ehkäisee rikkakasvien kasvua ja pitää marjat puhtaana. Kasvualusta myös lämpenee nopeammin, jolloin sato valmistuu aikaisemmin. Taimet istutetaan 30-40 cm välein, riviväliksi sopii 80-100 cm. Käytävät voi kattaa esim. olki- tai kuorikatteella. 

Taimien oikea istutussyvyys on tärkeää. Kasvupisteen, josta lehdet lähtevät pitää olla maanpinnan tasalla. Liian syvään istutettu taimi kehittää versoja huonosti ja liian pintaan istutettu kuivuu herkästi. Kastelusta on ensimmäisten viikkojen aikana huolehdittava, taimet eivät saa kuivua. Ensimmäisenä vuotena rönsyt poistetaan sitä mukaan, kun niitä kasvaa. Tällöin kasvuvoima keskittyy taimen vahvistumiseen sekä sadontuottoon. 

Kukinta-aikana kasvustot tulee suojata yöhalloilta esim. hallaharson avulla. Mikäli kukka on kärsinyt kylmästä, sen keskusta muuttuu tummaksi eikä raakileita muodostu. Vuosittain keväisin lannoitetaan marja- hedelmäkasveille tarkoitetuilla lannoitteilla. Etenkin satotaimilla lannoitus on tärkeää, jotta suuri sato jo ensimmäisenä kasvuvuonna onnistuisi. Sadonkorjuun jälkeen lannoitetaan typettömällä syyslannoitteella. Loppukesästä kehittyvät seuraavan vuoden kukka-aiheet ja ravinteet ovat tällöin tarpeen. Mansikkakasvustosta kuihtuneet lehdet poistetaan vasta keväällä, tällöin ne suojaavat kasvupisteitä talvella, etenkin rannikkoseuduilla ja Etelä-Suomen lumettomilla alueilla. 

Vinkki: Pienen mansikkapaikan voit perustaa vaikka kukkapenkin jatkeeksi tai tilaviin puu- /styrokslaatikoihin terassille tai patiolle. Laatikot siirretään syksyllä viileään varastoon tai kaivetaan maahan talvehtimaan. Perinteiset avomaanlajikkeet viihtyvät myös kausihuoneissa ja tuottavat siellä runsaan ja aikaisen sadon! 

Vinkki: Suojaa mansikkasato linnuilta 'valemansikoiden' avulla. Maalaa muutamia kiviä punaisiksi ja aseta mansikkariveihin noin viikko ennen sadon kypsymistä (huom. oikea ajoitus on tärkeä). Kun linnut ovat jo maistaneet kiviä, eivät ne enää välitä aidoista marjoista.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.