Maustekasvit

Raikkaita makuja ja värikästä silmäniloa!

Oma ryytimaa on yrttien ystävälle välttämätön! Jo muutamasta ruukkuun istutetusta taimesta saat tuoreita makuja keittiöön. Yhdistele yrttejä vaikka kesäkukkien kanssa, saat värikästä silmäniloa ja aromikasta tuoksua koko kesäksi!

Yrttitarhasi parhaaksi

1. Valo. Jatka mausteiden kasvatusta mahdollisimman valoisalla ikkunalaudalla. Aurinkoisella paikalla taimet pysyvät napakoina ja elinvoimaisina.

2. Kasvatusastia. Siirrä taimet nykyistä muutama sentti halkaisijaltaan isompiin ruukkuihin. Vältä kasvatuksen alkuvaiheessa liian isoja ruukkuja, sillä taimet viihtyvät verrattain ahtaassa multatilassa. Tällöin vältetään myös liikakastelun vaara. Valitse ruukkuja, joiden pohjassa on reikä, jotta ylimääräinen vesi valuu pois.

3. Kasvualusta. Käytä peruslannoitettua ja -kalkittua kukkamultaa, johon on sekoitettu 1/3 karkeaa hiekkaa tai turvetta. Kukkamultaa voi keventää myös kaktusmullalla.

4. Kastelu. Kastele aluksi niukasti. Anna vettä vasta, kun pintamulta on hieman kuivahtanut. Huomioi kasvien erilainen veden tarve savi- tai muoviruukussa. Saviruukku kuivahtaa nopeammin.

5. Lannoitus. Taimien lisälannoitus aloitetaan vasta noin kolmen viikon kuluttua istutuksesta, kun taimet ovat juurtuneet uuteen kasvualustaan. Viikon tai kahden välein annettu kastelulannos on riittävä.

6. Taimien karaiseminen. Mikäli aiot siirtää yrtit kesäksi ulos, totuta taimet ulkoilmaan vähitellen. Siirrä ruukut aluksi puolivarjoisalle paikalle, päiväksi ulos ja yöksi sisään. Keväisten yöpakkasten uhatessa nosta taimet sisälle tai suojaa ne hallaharsolla.

Käytä yrttejä monella tavalla!

Yrteistä voit koota tuoksuvan ja aromikkaan yrttikokoelman ikkunalaudalle tai parvekkeelle.

Yhdistele yrttejä rohkeasti kesäkukkien kanssa kauniisiin ruukkuihin, pajukoreihin tai amppeleihin!

Värikkäät kukat ja yrttien tuoksuvat lehdet luovat ihastuttavan kokonaisuuden koko kesäksi!


Taimien vahvistuessa ja kesän lähestyessä voit siirtää yrtit miltei mihin tahansa astiaan, kunhan sen pohjassa on reikä veden poistumista varten. Isojen astioiden pohjalle kannattaa laittaa kerros kevytsoraa. Ja tottakai yrteistä saat maukkaan yrttitarhan avomaalle. Suunnittele geometrinen muotopuutarha tai värikäs ryytimaa yhdessä muiden hyötykasvien ja kesäkukkien kanssa.

Vinkkejä Yrttitarhurille

- Mausteyrtit ovat herkullisimmillaan tuoreena. Käytä ja latvo yrttejä, poimi silloin tällöin lehtiä ja versonlatvoja. Näin ne pysyvät elinvoimaisina ja tuuheina. Vain koristeeksikin istutettuja yrttejä kannattaa latvoa, jotta ne pysyisivät tuuheina.

- Mikäli haluat kuivata yrttejä, kerää sato ennen kukintaa, jolloin aromit ovat parhaimmillaan.

- Monen yrttikasvin kukinta on kaunis, anna osan taimista kukkiakin, ne houkuttelevat paikalle runsaasti perhosia!

- Mikäli taimien nivelvälit alkavat venyä, siirrä ne valoisampaan paikkaan ja typistä hieman versoja.

- Kirjavalehtiset lajikkeet saattavat haalistua voimakkaassa paahteessa, parasta niille on puolivarjo.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.