Mesimarja

Mesimarja on Pohjolan jaloin marja 

Mesimarja on erittäin aromikas ja hienotuoksuinen. Sitä pidetään Pohjolan jaloimpana marjana. Mesimarjaa käytetään mausteena esimerkiksi omena-, vadelma-, puna- ja valkoherukkasäilykkeissä. Marjat sopivat tuoreina myös jälkiruokiin ja teen mausteeksi. Mesimarjoja voidaan myös säilöä mehuna, hillona tai pakastettuna. Jo muutamakin mesimarja mustikkasopan seassa riittää antamaan ihanan tuoksun ja aromin koko keittiöön.

Kaunista kukintaa

Mesimarja on sekä hyönteis- että itsepölytteinen. Varmista pölyttyminen hankkimalla vähintään kahta eri lajiketta, esim. Susanna, Pima tai Elpee. Lisäksi avuksi kaivataan pölyttäviä hyönteisiä, mutta kukkien tuoksu houkuttelee ne kyllä paikalle. Mesimarjan kaunis kukinta alkaa kesäkuun alussa ja jatkuu pitkän aikaa. Yöllisten keväthallojen uhatessa kukinta tulee suojata esim. hallaharsoilla. Muista myös poistaa hallaharsot päivän ajaksi, jotta pölyttävät hyönteiset löytävät tiensä kukintoihin. Marjat kypsyvät noin 5-6 viikon kuluttua kukinnasta.

Kasvukaudella kaivataan kosteutta

Mesimarja vaatii kasvukauden aikana runsaasti kosteutta. Kuivina poutakausina sitä tulee kastella. Mesimarja viihtyy parhaiten hikevässä, tuoreessa ja humuspitoisessa maassa. Maan happamuuden suhteen se ei ole kovin tarkka, vaan viihtyy hyvin pH:n ollessa 3,2-6,4. Parhaiten mesimarja viihtyy puolivarjoisessa paikassa esimerkiksi omenapuiden varjossa. Taimet on istutettava rikkaruohottomaan maahan, sillä hennon kasvutapansa vuoksi ne eivät pysty kilpailemaan rikkakasvien kanssa. Jatkossakin rikkakasvit kitketään heti niiden ilmaantuessa. Voit kokeilla kasvattamista myös ruukuissa tai amppeleissa, käytä tällöin kasvualustana multaa + hapanta turvetta tai Havu/Rodomultaa ja muista säännöllinen kastelu. Viljelmän voi perustaa myös mansikkamaan tapaan kohopenkkiin ja katekankaaseen. Rivi voi olla 50-60 cm leveä ja riviväli 50-80 cm. Mesimarja leviää nopeasti maanalaisten rönsyjensä avulla matalaksi kasvustoksi. Muovissa tai kankaassa olevaa reikää suurennetaan sitä mukaa kun kasvusto leviää. Rivivälissä voidaan käyttää haketta tai katetta. Taimien istutusetäisyys on 20-30 cm.

Malttia lannoitukseen

Peruslannoitteeksi sopivat parhaiten luonnonlannoitteet tai marja- ja hedelmäkasveille tarkoitetut lannoitteet. Liiallista typpilannoitusta tulee välttää, etenkin multamailla, koska runsas typpi lisää vegetatiivista kasvua marjomisen sijaan ja altistaa kasvustoa ja marjoja homeille.

Sadonkorjuulla nautitaan ihanista aromeista!

Pääsato valmistuu heinäkuun lopulla. Marjat poimitaan täysin kypsinä, eli hiukan kiiltävinä ja pehmeähköinä., jolloin aromi on herkullisin. Kanta on tiukasti kiinni myös kypsässä marjassa, joten marjat kerätään kantoineen. Ilman kantoja olevat marjat myös pilaantuvat herkästi. Poimintaa voi tehdä 1-2 kertaa viikossa. Mesimarja ei kestä varastointia tuoreena eli pakasta, mehusta tai hilloa marjat mahdollisimman pian.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.