Oliivipuu

Oliivipuu (Olea europaeus)

Kasvin oikea nimi on öljypuu, mutta se tunnetaan paremmin oliivipuuna. Tämä hidaskasvuinen ja ainavihanta puu on kotoisin Välimeren seudulta. Oliivipuun oksaa pidettiin jo antiikin aikana vaurauden, kunnian ja rauhan symbolina. Sitä on käytetty voitonmerkkinä niin urheilussa kuin sodassakin. Oliivipuita viljellään oliiviöljyn, arvokkaan puuaineen, lehvien sekä syötävien oliivien vuoksi. Puusta poimitut vihreät oliivit ovat raakoja ja luontaisesti kitkeriä. Oliivit hapatetaan tai suolataan kitkeryyden poistamiseksi ja säilyvyyden parantamiseksi.

Kasvata oliivipuuta sisätiloissa tai kesällä ulkona, aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Ruukkukasvatus helpottaa taimen talvisäilytystä. Oliivipuu tarvitsee kalkkipitoisen kasvualustan. Puu ei ole vaativa kasvualusta suhteen, kunhan salaojitus on kunnollinen. Laajan juuristonsa ansiosta se sietää hyvin kuivuutta. Säännöllinen kastelu on kuitenkin tärkeää, koska ruukussa kasvi kuivuu tavallista nopeammin. Oliivipuu on vaatimaton lannoitteiden suhteen, mutta kevätlannoituksen typestä on hyötyä kasvulle. Jos haluat muotoilla puuta, paras leikkausaika on maalis-huhtikuussa. Siirrä kasvi kesällä ulos vasta, kun yöpakkaset ovat ohi.

Talviaikaan oliivipuu nauttii viileästä ja valoisasta paikasta, vie se esim. sisäkuistille, viherhuoneeseen tai valoisaan varastoon. Normaali huoneilma on usein sille liian lämmin, suositeltava lämpötila on +5..+10 ºC. Ainavihantana kasvina oliivipuu ei kestä pimeää talvehtimispaikkaa.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.