Paprika

Paprika (Capsicum annuum)

Paprikoiden suku on monimuotoinen ja lajeja löytyy miedoista vihannespaprikoista aina tulisiin chilipaprikoihin saakka. Paprika on aurinkoa ja lämpöä rakastava kasvi, sitä voidaan kasvattaa kasvihuoneessa, mutta myös aurinkoisella ikkunalaudalla tai lasitetulla parvekkeella. Avomaalla paprika ehtivät kypsymään vain, jos paikka on erityisen lämmin. Kasvia voi suojata kasvukauden alussa ja lopussa kasvuharsolla, se edistää hedelmien kypsymistä.

Tavallisen paprikan taimi pitää tukea, sillä haarat saattavat murtua hedelmien painosta. Pienikasvuisia ja -hedelmäisiä lajeja, esim. ruukuissa kasvatettavia pikkupaprikan tai chilin taimia ei tarvitse tukea.

Paprika tarvitsee runsaasti vettä ja ravinteita. Lannoitteiksi sopivat tomaatille, marja- tai hedelmäkasveille tarkoitetut lannoitteet, ne edistävät kukkien ja hedelmien muodostusta, mutta eivät kasvata turhaan lehtimassaa. Paprika saa helposti kirvoja riesakseen, torju ne heti ennenkuin ne ehtivät vaurioittamaan uusien versojen kasvupisteitä. Päivittäinen sumutus edistää kasvien viihtymistä.

Ota pois taimivaiheessa ensimmäiset kukka-aiheet, niin saat jatkossa runsaamman sadon. Runkoa kasvattavat lajit kannattaa latvoa elokuun loppupuolella, jotta pituuskasvu ei vie voimia sadon valmistumiselta.

Paprikat kannattaa poimia vasta kun ne ovat kypsiä. Silloin niiden maku on paras mahdollinen. Paprika on terveellinen ja sisältää runsaasti esim. C- ja A-vitamiinia.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.