Parsa

 Parsa - kevään parasta herkkua

Parsa (Asparagus officinalis) on arvostettu kevään ja alkukesän herkku. Sitä on viljelty Suomessa herraskartanoissa jo 1600-luvulta alkaen. Kotipuutarhoissa se on kevään ensimmäisiä sadontuottajia.

Kasvupaikka ja -alusta

Parsa viihtyy parhaiten lämpimässä, aurinkoisessa ja tuulensuojaisessa paikassa. Kasvualustan tulee olla kuohkeana säilyvää, multavaa, hiekkapitoista sekä runsaskalkkista (pH 7-7,5). Parsan juuristo ei pidä märkyydestä, joten hieman viettävä lämmin rinne tai kohopenkki on edullinen kasvupaikka. Parsapenkki perustetaan noin 40 cm levyiseksi ja syvyiseksi. Maata parannetaan kompostilla sekä hyvälaatuisella mullalla. Peruslannoitukseksi sopivat marja- ja hedelmäkasveille tarkoitetut lannoitteet, kananlantarakeet tai palanut karjanlanta. Penkki kasataan hivenen koholle maanpinnasta.

Parsan kasvatus on helpointa aloittaa juurakoista tai astiataimista. Sopiva taimiväli on noin 30 cm ja riviväli 1-1,2 m. Vahvoista juurakoista satoa alkaa saamaan usein jo istutusta seuraavana vuonna.

Juurakot: Paras istutusaika on keväällä heti maan lämmettyä. Tätä ennen juurakoita voi säilyttää muoviin käärittynä viileässä kellarissa. Ennen istutushetkeä pidä juurakoita vedessä muutamia tunteja. Istuta ne sitten noin 10-15 cm syvyyteen ja levitä juuret huolellisesti joka suuntaan. Parsanjuurakot voi myös esikasvattaa sisätiloissa tilavissa ruukuissa ja istuttaa ne keväällä ilmojen lämmettyä ulos puutarhaan.

Astiataimet: Kastele taimet hyvin ja istuta ne paakkua rikkomatta n. 10 cm entistä syvempään. Astiataimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan keväästä syksyyn.

Huom. Parsaa voi myös kylvää siemenistä, mutta kylvötaimista satoa alkaa saamaan vasta 4 -5 vuoden kuluttua istutuksesta.

 Kastelu, lannoitus ja muu hoito

Kastele vastaistutettuja taimia säännöllisesti. Ensimmäisenä kasvuvuotena taimet eivät tarvitse lisälannoitusta, mutta myöhempinä vuosina säännöllinen lannoitus on välttämätöntä. Satokauden jälkeen parsa jätetään kasvamaan, tällöin se tarvitsee runsaasti ravinteita kerätäkseen voimia taas tulevaa kasvukautta varten. Syksyllä lakastuneet varret leikataan ja viedään kompostiin. Penkkiin lisätään samalla kompostimultaa. Muista pitää kesän aikana kasvupaikka myös puhtaana rikkakasveista. Sama parsakasvusto tuottaa hyvällä hoidolla satoa yleensä n. 15 vuotta, parhaimmillaan jopa vuosikymmeniä.

Parsa kasvaa kesän aikana 1-1,5m korkuiseksi ja pysyy tukematta pystyssä. Rehevät kasvustot ovat kauniita myös puutarhan koristeina. Oksat ovat koristeellisesti hienojakoiset ja soveltuvat mainiosti myös leikkovihreäksi kukkakimppuihin. Emikasvit tuottavat myös marjoja. Ne ovat kauniin punaisia, mutta huom. myrkyllisiä. 

Sadonkorjuu alkaa jo toukokuussa

Parhaana satokautena versoja kerätään kahden päivän välein, valkoista parsaa jopa päivittäin. Nuorista kasvustoista versoja otetaan vain muutamia tainta kohden, varttuneista kasvustoista satoa voidaan korjata reilummin. Samasta kasvustosta voidaan kerätä sekä vihreää että valkoista parsaa. Kerätty parsa säilyy jääkaapissa muutaman päivän ajan muoviin käärittynä.

Vihreä parsa: Parhaimmillaan 15-20 cm mittaisina. Leikkaa versot veitsellä maanrajasta tai muutamia senttejä mullan alta. Pidemmäksi ehtineet versot kelpaavat keittoihin, mutta pian versot puutuvat käyttökelvottomiksi. Vihreässä parsassa on runsaasti C-vitamiinia ja se on monen mielestä valkoista maukkaampaa.

Valkoinen parsa: Maultaan miellyttävän mietoa. Versot ovat usein paksumpia kuin vihreän. Niihin kehittyy myös kuori, joka kuoritaan pois ennen valmistusta. Valkoista parsaa saadaan parhaiten harjumaisista riveistä. Juurakot mullataan keväällä kasamaalla rivin päälle 20-40 cm paksuudelta hiekkaa. Versot korjataan heti kun niiden kärjet pilkistävät esiin. Ota maata pois verson vierestä, leikkaa verso tyvestään ja kasaa maa sitten takaisin paikalleen. Sadonkorjuukauden jälkeen hiekkaharjut levitetään varovasti rivien kohdalta. Viljelyä voi koittaa helpottaa myös käyttämällä mullan sijasta mustaa muovia tai valoa läpäisemätöntä kangasta. 

Herkkuhetki koittaa!

Tee parsan versoista 8-10 kpl:n nippuja ja sido ne yhteen puuvillanarulla. Laita niput kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen, niin että nuput jäävät vedenpinnan yläpuolelle. Keittoaika riippuu versojen paksuudesta eli: 0,5 cm 3 minuuttia, 1 cm 4 minuuttia, 2 cm 6 minuuttia. Tarjoile heti ja herkuttele esim. voisulan kera. Keitetty parsa voidaan myös pakastaa ja käyttää myöhemmin esim. keittoihin.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.