Peruna

PUUTARHAN PARASTA HERKKUA, UUTTA AIKAISTA NEITSYTPERUNAA

Uusi peruna on suomalaisten rakastama herkku – gourmet ruokaa parhaimmillaan!

Uutta aikaista perunaa kasvatetaan puutarhassa perinteisesti avomaalla, mutta se onnistuu hienosti myös ns. kassi- tai ämpäriviljelynä patiolla, parvekkeella tai kasvihuoneessa. Kasvatuksen alkuun pääset tutuilla siemenperunoilla, mutta huomattavasti nopeammin satoa saat esikasvatetuilla Six Pack-perunoilla.

Kassiviljely – helppoa ja hauskaa

Kassiviljelyn avulla herkullisesta varhais- eli NEITSYTPERUNASTA pääset nauttimaan jo varhain kesäkuussa. Viljelykassit ovat kestävää muovikudosta ja kestävät käytössä vuosikausia. Multatilaa on 14 litraa. Kasseja on helppo siirrellä, ne hengittävät ja päästävät vettä lävitseen, jolloin liikakastelun vaara on olematon.

Viljelyn voi aloittaa jo huhti-toukokuussa. Täytä viljelykassi tai ämpäri 2/3 osa puutarhamullalla ja kastele multa kosteahkoksi. Laita mullan päälle pari hyvin itänyttä perunaa ja peitä kevyesti mullalla.

Viljelykasseja pidetään aluksi valoisissa sisätiloissa tai kasvihuoneessa. Ilmojen lämmettyä ne voi siirtää ulos puutarhaan, parvekkeelle tai terassille. Parhaimmassa kasvuvaiheessa peruna tarvitsee runsaasti kosteutta, joten kastele reilusti ja säännöllisesti. Lisälannoitus aloitetaan noin kahden viikon päästä, siihen soveltuvat parhaiten luonnonmukaiset lannoitteet sekä kasvimaalle tarkoitetut lannoitteet. Multaa lisätään tarpeen mukaan, jotta kehittyvät perunanmukulat pysyvät valolta suojassa eivätkä viherry.

Kasvatusaika on noin 6-10 viikkoa, riippuen kasvuolosuhteista sekä minkälaisista siemenperunoista kasvatus on aloitettu. Peruna on herkkä kylmälle, joten hallan uhatessa suojele taimet harsolla tai siirrä kassit sisätiloihin. Huom. saat uusia varhaisperunia pitkän ajan, jos viljelet useissa viljelykasseissa ja istutat perunia esim. kahden viikon välein. Viljelykasseja voi kätevästi käyttää myös monien pikkuvihannesten ja mausteiden kasvatukseen.

Perinteinen avomaanviljely

Esikasvatetut perunat tai perinteiset istukasperunat istutetaan avomaalle säiden ja maan lämmettyä toukokuussa. Laadultaan parasta perunaa saa kevyiltä hiekkamultaisilta mailta. Maan tulee olla peruslannoitettua sekä peruskalkittua. Vältä liikakalkitusta, se lisää perunaruven vaaraa. Peruna istutetaan vakoihin n. 30cm välein ja peitetään. Hyvä vakoväli on 70-80 cm. Perunavaot mullataan kesän alussa pari kertaa. Se pitää rikkakasvit kurissa ja estää perunoiden vihertymistä. Huolehdi maan tasaisesta kosteudesta etenkin kasvatuksen alkuvaiheessa. Hyvä kosteus takaa runsaan mukulamäärän. Hallan uhatessa suojaa kasvustot harsolla. Harsoa voidaan käyttää kasvuston päällä myös kasvatuksen alkuvaiheessa. Se kerää lämpöä, tasaa lämmönvaihtelua ja nopeuttaa kasvua.

Sadonkorjuun aika koittaa

Satoa alkaa muodostumaan istutusajankohdasta, sää- ja kasvuolosuhteista riippuen toukokuun lopulta - kesäkuun alusta/puolivälistä alkaen. Satoa voit kerätä perinteisesti nostamalla koko naatin ylös, mutta myös ns. 'munittamalla', eli mullan alta perunan juurakosta tunnustellaan käsin varovasti kehittyviä perunia. Suurimmat kerätään varoen pois ja pienet jätetään vielä kasvamaan. Munittamalla saat useaan kertaan tasakokoisia perunoita ateriahetkelle. Samaa perunan juurakkoa voidaan munittaa kolme-neljä kertaa viikon parin viikon välein.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.