Puolukka

Tuttua puolukkaa kotipihallekin kasvamaan

Puolukka on varmasti poimituin kotimainen metsämarjamme. Luonnonlajina se kasvaa koko Suomessa, jopa Lapin tuntureilla asti.

Puolukan viljelymahdollisuuksia puutarhassa on tutkittu paljon ja useita lajikkeita on tuotettu jo markkinoillekin. Luonnonpuolukkaan verrattuna jalostetuilla lajikkeilla on suuremmat marjat ja runsaampi sato. Kotitarhurinkaan ei enää tarvitse lähteä metsään, vaan puolukanmarjat voidaan poimia suoraan omasta puutarhasta.

Kasvupaikka ja -alusta

Puolukalle voidaan perustaa marjatarhaan oma kasvupaikkansa, mutta se sopii hyvin myös kivikko- ja kalliopuutarhoihin. Se on luontaisesti sopeutunut kasvamaan paikoissa, joissa useimmat muut kasvit eivät menesty. Maanpeittokasvina alppiruusupensaikkojen ja kääpiöhavujen ympärillä puolukan varvut ovat näyttäviä ja vihreitä ympäri talven. Aurinkoisilla, kuivilla ja hiekkapohjaisilla tai muuten vaikeasti hoidettavilla alueilla puolukkaa voidaan käyttää vaikka nurmenvastikkeena, sillä se leviää hyvin maanalaisten juurirönsyjensä avulla. Paras marjasato saadaan tuulensuojaisella ja aurinkoisella kasvupaikalla. Kevyessä, hiekkasekoitteisessa ja matalan pH-arvon (4,5-5) omaavassa maassa puolukan ohut juuristo viihtyy hyvin. Kalkitsematon ja lannoittamaton turve on hyvä maanparannusaine ja sitä kannattaa lisätä kasvualustan joukkoon.

Istutusaika

Puolukan taimet myydään astiataimina, joita voidaan istuttaa koko kasvukauden ajan.

Istutustyö

Ennen istutusta maapohja on puhdistettava hyvin rikkakasveista ja niiden juurakoista. Puolukka on aluksi hidaskasvuinen, eikä pysty kilpailemaan rikkakasvien kanssa. Taimet kastellaan hyvin ja istutetaan 30-40 cm välein. Vierekkäin kannattaa istuttaa eri lajikkeita, jotta ristipölytys onnistuisi parhaiten. Turvekatteen tai osittain maatuneen hakkeen käyttö on suositeltavaa. Se estää hyvin rikkakasvien kasvua, pidättää maan kosteutta ja pitää myös marjat puhtaana. Istutettuja taimia on kasteltava säännöllisesti, eikä niitä saa päästää kuivumaan.

Kastelu ja lannoitus

Vanhat ja hyvin juurtuneet puolukat tarvitsevat kastelua vain kuivina aikoina. Puolukkaa ei yleensä tarvitse lannoittaa, sen ravinteiden tarve on erittäin vähäinen. Typpipitoiset lannoitteet lisäävät kyllä voimakkaasti versonkasvua, mutta vähentävät oleellisesti marjomista. Puolukka ei muutenkaan viihdy runsasmultaisessa maassa vaan kasvaa parhaiten karuilla ja ravinneköyhillä kasvupaikoilla. Se elää symbioosissa mykoritsan eli sienijuuren kanssa, joka hajottaa pohjamaan karikkeita ja välittää puolukalle sen tarvitseman typen ja fosforin.

Talvihoito

Puolukka on taatusti talvenkestävä eikä vaadi erityistä talvisuojausta

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.