Talvivalkosipuli

Talvivalkosipulilla terveyttä ja makua

Valkosipuli on tunnetusti erittäin terveellinen, se pitää loitolla flunssan, alentaa verenpainetta sekä kolesterolia. Puutarhassa sen vahva tuoksu karkottaa tehokkaasti tuholaisia. Talvivalkosipuli on perinteistä valkosipulia kookkaampi ja siinä on vain 4-8 suurta kynttä. Maku on hieman tavallista valkosipulia vahvempi, mutta se sopii erinomaisesti monenlaisiin liha- kala- vihannes ja sieniruokiin. Kynnen kalvo lähtee helposti irti, mikä helpottaa ruoanlaittoa.

Talvivalkosipuli istutetaan syksyllä

Valkosipuli tarvitsee pitkän kasvukauden ja syysistutuksessa onkin monta etua. Kynsi ehtii juurtua ennen maan jäätymistä ja keväällä se alkaa versoa heti lumien sulettua. Talven aikana sipulit saavat myös luonnollisen kylmäkäsittelyn ja istukkaiden varastointivaihe jää pois.

Valkosipuli tarvitsee paljon ravinteita. Se istutetaan multaisaan, kuohkeaan ja hyvin kalkittuun maahan. Kompostin tai palaneen karjanlannan lisäys on eduksi. Kasvupaikan tulee olla aurinkoinen, varjossa sato jää pieneksi. Kynnet istutetaan syyskuun lopulla/lokakuun alussa. Maahan vedetään kuokalla vaot, istukassipuli erotellaan kynsiksi ja kynnet asetellaan vaon pohjalle noin 5 cm syvyyteen, 15 cm välein. Vako täytetään kompostilla ja mullalla maan pinnan tasalle. Riviväliksi jätetään 30-40 cm. Istutuksen jälkeen kastellaan hyvin ja tarvittaessa myös jatkossa. Kuivuuden takia kasvu voi pysähtyä, varret tuleentuvat ennen aikojaan ja kynnet jäävät pieniksi. Taimivälit katetaan ruohosilpulla kuivumisen ehkäisemiseksi. Kasvukaudella juhannuksen jälkeen valkosipulille annetaan lisälannoitusta esim. Keikkilän kasvimaalannoitetta.

Sadonkorjuu ja säilytys

Elo-syyskuussa lehtien alkaessa kellastua sipulit nostetaan ylös, multa karistellaan ympäriltä kolhimatta ja sipulit viedään varsista niputettuina kuivumaan aurinkoiseen paikkaan esim. räystään alle. Koska talvivalkosipulin kuori on paksumpi ja kuoria on enemmän kuin tavallisessa valkosipulissa, tulisi alkukuivauksen jälkeen repiä ainakin päällimmäinen kuori pois. Näin sipuli kuivuu ja säilyy paremmin eikä ala versoa nipuissa. Varastoitaville sipuleille sekä myös syksyn istukassipuleille on eduksi jos sipuleita voi kuivata saunassa, noin 40 asteen lämpötilassa 8-12 tuntia. Ennen vanhaan kaikkien sipuleiden kuivatus viimeisteltiin saunassa tai riihessä, mikä karkotti taudinaiheuttajia ja kanta pysyi terveenä.

Sipulit siirretään lopulliseen varastoon vasta noin kuukauden pituisen kuivatusjakson jälkeen. Silloin täysin kuivista sipuleista leikataan varsi pois siten, että jää 2-3 cm pitkä tynkä. Naatit voi myös säästää ja letittää. Sipuliletit säilyvät kauniina kuivassa huoneilmassa mutta vielä kauemmin viileässä ja kuivassa tilassa.

Ne sipulit, jotka istutetaan samana syksynä sadonkorjuun jälkeen, tarvitsevat vain noin kahden viikon kuivatusjakson.

Lisäysmateriaalia myös itusilmuista

Talvivalkosipuli on kaksivuotista sipulityyppiä. Istutettu kynsi kasvattaa kesän aikana kukkavarren, jonka latvaan kehittyy pieniä itusilmuja. Niitä voi käyttää ruoanlaitossa, joskin maku on hyvin voimakas. Itusilmuista saa helposti myös lisäysmateriaalia. Ne kerätään sadonkorjuun yhteydessä talteen ja istutetaan muutaman viikon kuluttua hajaistutuksena parin sentin syvyyteen. Seuraavan kesän aikana niistä kehittyy pulleita yksittäisiä kynsiä, jotka istutetaan syksyllä uudelleen hieman entistä syvempään ja harvempaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kukkavarret ja kukinta verottavat melkoisesti maanalaisen sipulin kasvua! Jos ei haluta lisätä sipulia itusilmuista, niin kukkavarret kannattaa leikata pois heti niiden ilmestyttyä.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.