Tryffeli

 KORKEASTI ARVOSTETUT TRYFFELIT

Kasvata omat ainutlaatuiset Tryffelit !

 Viime syksynä Itä-Suomesta löydettiin ensimmäiset tarhatut tryffelit.

 Kokeile sinäkin - Tässä hieno tilaisuus kokeilijoille ja herkkusuille!

 Tarvitset vain taimet, hyvin kalkkipitoista maata, kärsivällisyyttä sekä ripauksen onnea viljelyyn.

Maailmankuulu ja korkeasti arvostettu tryffeli on itse asiassa sieni, joka kasvaa isäntäpuun juuriston kanssa aidossa symbioosissa. Herkullisesta maustaan kuuluisat tryffelit kehittyvät 5-30 cm syvyydessä maan alla. Myös tuoksu on ainutlaatuinen sekä usein vaikeasti kuvattavissa. Perinteisesti tryffeleitä eli multasieniä on etsitty tryffelisikojen ja koirien avulla, mutta puutarhassa sienet voi havaita silmämääräisestikin. Tryffeleitä kannattaa etsiä n. 20-100 cm etäisyydeltä puun rungosta. Hyviä tuntomerkkejä on esim. että maanpinta hieman halkeilee esiintymäkohdan yllä. Myös tuoksu on hyvä tuntomerkki ja se houkuttelee myös hyönteisiä puoleensa. Suomessa tryffeleiden keruuaika ajoittuu elokuun alusta maan jäätymiseen saakka. 

Tryffelisieniä löytyy luonnosta useita eri lajeja, arvokkaimpana niistä pidetään valkoista italialaista (Tuber magnatum). Hyvin arvostettuja ovat myös Musta Perigord tryffeli (Tuber melanosporum) sekä Musta Bourgogne eli kesätryffeli (Tuber aestivum). Suomen luonnosta on löydetty Pohjan tryffeliä (Tuber rapaedorum). 

Luonnontuotanto on useiden syiden takia vähentynyt ja siksi tryffelin viljely on yleistynyt erityisesti Ranskassa, Espanjassa sekä Italiassa. Myös Suomessa kiinnostus on valtavassa kasvussa ja ensimmäisiä viljelyaloja seurataan innolla. Lokakuussa 2012 tryffelikoira Saku löysi ensimmäiset tarhatut tryffelit Itä-Suomesta. Lokakuussa 2013 tryffeleitä löytyi lisää! 

Potentiaalinen sato, jota viljelyaloilta voidaan odottaa voi olla 5-150 kg /hehtaari. Hehtaarille istutetaan yleensä noin 1 000 tainta. Pilviä hipovan kilohintansa ansiosta peltotuotto voi olla euroissa valtavaa, mutta kotipuutarhassa yksittäistenkin tryffelitaimien istuttaminen sekä tryffeleiden löytäminen on todella palkitsevaa sekä mielenkiintoista seurattavaa.  

Herkuttelua monin tavoin

Äärettömän herkullinen tryffeli on ylivoimaisesti parasta tuoreena. Se säilyy käyttökelpoisena 7-10 päivää jääkaapissa. Tryffeli soveltuu ohuina höylättyinä lastuina esim. pastaruokiin, risottoihin sekä salaatteihin. Se soveltuu myös maustevoihin, kastikkeisiin sekä juustojen ja öljyjen maustamiseen. Tryffelin voi laittaa kananmunien kanssa samaan lasiastiaan, jolloin kananmuna imee itseensä tryffelin aromeja ja esim. munakkaista tulee tällöin erityisen maistuvia. Ravintolat ympäri maailman tarjoavat tätä kuuluisaa herkkua mitä moninaisemmissa muodoissa. 

 

 Tryffelin kasvatuksessa on niksinsä

 ”Takuuta ei ole, mutta hyviä mahdollisuuksia paljon ” 

 Hyviä isäntäpuita Bourgogne eli mustatryffelille (Tuber aestivum) ovat pähkinäpensas ja tammi, joista molemmat soveltuvat puutarhaan myös koristekasveiksi. Kasvualustan tulee olla voimakkaasti kalkkipitoinen.

- Pähkinäpensas (Corylus avellana) sopii kokonsa puolesta pieniinkin puutarhoihin ja rehevälehtisenä antaa nopeasti näkö- ja melusuojaa.

- Tammi (Quercus robur) kasvaa vähitellen komeaksi pihapuuksi. Se alkaa tuottamaan tryffeleitä hieman myöhemmin kuin pähkinä, mutta toisaalta taas vuosia pidemmän ajan. Huomaathan, että tammea voi vuosittain leikkaamalla pitää pensasmaisena (noin 2-3 metrin korkuisena), jolloin se soveltuu paremmin pieniinkin pihoihin.

Hyvä isäntäpuu Kalkkitryffelille (Tuber borchii) on tavallinen kuusi (Picea abies). Kasvualustaksi sopii normaali puutarhamaa, joten kasvupaikka puutarhassa on helppo löytää. Tryffelikuusi sopii mainiosti leikatuksi pihan koristekuuseksi sekä perinteisiin kuusiaitoihin ja aidanteisiin.

  Edellytykset tryffelisadon onnistumiselle:

 1. Mustatryffelille (pähkinäpensas + tammi) voimakkaasti kalkkipitoinen maa, pH 7,5-7,8.
 2. Kalkkitryffelille (kuusi) normaali puutarhamaa, pH 6,5-7,0.
 3. Kasvupaikaksi sopii puutarhamaa, pelto tai niitty. Metsä ei sovi viljelyyn, koska siellä maaperässä on liian paljon kilpailevia mykoritsoja eli sienijuuria. Tiiviissä savimaassa tryffeli ei viihdy.
 4. Taimista huolehtiminen niin, että symbioosi säilyy. Sienirihmasto antaa puulle vettä ja ravinteita. Puu puolestaan antaa sienirihmastolle yhteyttämistuotteitaan eli sokereita. Lannoitusta ei siis tarvita eikä sitä saa antaa!
 5. Lounais- ja Etelä-Suomi soveltuvat erinomaisesti kasvatukseen, myös Keski- ja Itä-Suomesta on saatu hyviä kokemuksia. 

Istutus- ja hoito-ohjeet  

 1. Kastele taimet heti ne saatuasi.

 2. Päätä sijoituspaikka. Muokkaa maata noin 40 cm syvyyteen ja poista rikkakasvit juurineen.

 3. Lisää kalkkia n. 2 kg/m2 (mustatryffeli) tai n. 0,5 kg/m2 (kalkkitryffeli).

 4. Kaiva taimelle noin 30 cm syvä istutuskuoppa. Aseta taimi kuoppaan samaan syvyyteen kuin mitä se on ruukussaan ollut. Täytä maa taimipaakun ympärillä, tiivistä vain kevyesti.

 5. Kastele istutuksen jälkeen ja kerran viikossa läpi koko alkukesän.

 6. Älä lisää mitään lannoitteita istutusvaiheessa eikä myöhempinäkään vuosina!

 7. Lisää taimen ympärille 10-15 cm paksuinen katekerros, esim. lehtipuuhaketta, olkea tai lehtiä. Katteen joukkoon on hyvä lisätä kalkkia, jotta se ei maatuessaan hapata pintamaata.

 8. Suojaa taimet runkosuojalla jäniksiltä, peuroilta, hirviltä ja myyriltä. Nämä eläimet eivät yleensä ole kiinnostuneita tryffeleistä, mutta voivat vahingoittaa taimien kuorta sekä juuria.

 9. Älä tallaa maata taimien ympärillä vaan pidä se mahdollisimman huokoisena ja ilmavana.

 10. Poista rikkakasvit ja heinät taimien ympäriltä säännöllisesti.

 11. Tulevina vuosina muokkaa pintamaata keväisin noin 10-15 cm syvyydeltä, jotta maan kuohkeus säilyy. Lisää samalla myös katetta taimen ympärille.

 12. Kastelu on tärkeää, mutta tärkeää on myös, että vesi erottuu hyvin. Tryffeli ei siedä seisovaa vettä tai tiivistä kasvualustaa.

 13. Tryffeleitä saattaa ilmestyä jo 3-4 vuoden kuluttua istutuksesta, useimmiten vasta 5-7 vuoden jälkeen. Ne kasvavat noin 5-30 cm maanpinnan alla. Usein tryffelit ilmestyvät kuohkean katekerroksen ja pohjamaan väliseen rajamaastoon.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään