Kalmiat

 

Kalmiat viihtyvät rodotarhassa

Kalmiat ovat runsaskukkaisia ja pienikokoisia pensaita, joita soisi käytettävän puutarhassa huomattavasti enemmän. Ne kukkivat runsain kukkatertuin kesä-heinäkuun vaihteessa ja täydentävät upeasti rodo- ja metsäpuutarhaa. Toinen toistaan kauniimpia lajikkeita on monia. Jo nuput ovat kauniinmuotoisia ja auenneet kukat siroja, kellomaisia ja hienosti värittyneitä.

Kalmiat ovat kotoisin Pohjois-Amerikasta, josta Pieteri Kalmikin löysi ne tutkimusretkellään jo 1700-luvun puolivälissä.

Ne viihtyvät samanlaisissa olosuhteissa kuin alppiruusut eli happamassa, humuspitoisessa turvemaassa. Luontaisesti ne kasvavat kosteilla soilla, mutta puutarhassa ne menestyvät kuivemmillakin paikoilla. Maa on parhaimmillaan tuoretta/kosteahkoa, mutta liiat sadevedet läpäisevää.

Kalmiat säilyttävät lehtensä ainavihantina ja suojaus kevätauringolta on suositeltavaa. Kasvu on melko hidasta ja vanhemmiten kasvit saavuttavat vain noin metrin korkeuden. Oksien leikkausta ei yleensä tarvita. Kukat puhkeavat edellisvuoden versoista, joten mahdolliset leikkaukset tulee tehdä vasta kukinnan jälkeen. Tällöin uudet nuppuaiheet ehtivät kehittymään loppukesällä tulevan vuoden kukintaa varten. Kalmioiden juuristo on pinnallinen (kuten alppiruusuillakin) eli vältä maan muokkausta pensaiden lähellä. Kevyt kerros katetta tai maanpeittokasvit tasaavat maan kosteutta, suojaavat routaantumiselta ja siten parantavat huomattavasti kasvien viihtyvyyttä. Vuosittaiseksi lannoitukseksi sopivat alppiruusuille ja havuille soveltuvat lannoitteet.

Karmiininpunakukkainen kapealehtikalmia (Kalmia angustigfolia) on kalmioista kestävin ja se menestyy lähes koko maassa. Leveälehtikalmiat (Kalmia latifolia) ovat kuuluisia upeista monivärisistä kukistaan. Ne ovat menestyneet eteläisen Suomen suojaisilla kasvupaikoilla. Kasvatusta kannattaa kokeilla pohjoisempanakin; tuulensuojaisilla ja pienilmastoltaan edullisilla kasvupaikoilla.

Parhaimmillaan kalmiat ovat muiden puolivarjon kasvien seurassa. Monilajisuus takaa kukinnan koko kesäksi sekä kasvien hyvän viihtyvyyden. Upean, ympäri vuoden kauniin istutusryhmän saat yhdistelemällä eri korkuisia ja värisiä alppiruusuja, atsaleoja, kalmioita, hortensioita sekä erimuotoisia havukasveja. Kokonaisuuden täydentävät monet perennat, kuten metsäalppikello, jouluruusut, sinivuokot, ruohokanukka, varjoyrtti sekä monet saniaiset. Hyötykasveista mainioita maanpeitteitä ovat karpalo, mesimarja sekä jalomaarain.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.