Magnolia

Magnoliat ovat puiden aristokraatteja

Jos on kerran nähnyt kukkivan Magnolian, sitä ei unohda koskaan.

Nyt valikoimissamme on vahvimmat magnoliat, joita voidaan suositella kokeiltavaksi eteläiseen Suomeen ja Sisä-Suomenkin suotuisille kasvupaikoille.

Magnoliat – nämä kevään upeat kukkijat - ovat suuresti arvostettuja ja ihailtuja.

Useimmat lajit kukkivat keväällä ennen lehtien puhkeamista, jolloin kukat ovat kuin perhosia paljailla oksilla. Suurin osa lajeista on valkoisia, vaalean- tai purppuranpunaisia, mutta myös keltaisia lajikkeita on olemassa. Kukkanuput kehittyvät jo edellisenä kesänä ja ne ovat pehmeän nukan peitossa, mikä suojaa niitä kevään kylmiltä.


Magnoliaa on pitkään pidetty talvenarkana, mutta ne ovat viihtyneet eteläisen Suomen suojaisilla kasvupaikoilla yllättävän hyvin. Kasvupaikka on toki valittava huolella.

Tuulensuojaa, vettä ja maan kuohkeutta

Kasvatusta kannattaa kokeilla esim. lämpimässä rinteessä, kohopenkissä, rakennusten tai muun kasvillisuuden suojissa. Magnoliat sopivat havujen, alppiruusujen seuraan, sekä kukkiviksi kaunottariksi syvämultaisiin kivikkoryhmiin. Koska kukinta on aikainen, vältä tuulisia tai hallanarkoja paikkoja.

Magnolioiden kasvatuksessa tulee huomioida erityisesti juuriston viihtyvyys. Sen pitää saada sekä happea että tasaisesti kosteutta. Juuristo kestää kylmyyttä huonommin kuin kasvin maanpäälliset osat. Kasvualustaksi sopii puutarhamullan, havu/rodomullan, kompostin sekä karkean hiekan seos. Se on ilmavaa sekä humuspitoista. Kasvupaikan maan voi muotoilla loivaksi kummuksi, tällöin syksyn märkyys ei vaivaa kasvia ja maa myös sulaa keväällä nopeammin. Älä kalkitse maata, sillä magnolia viihtyy neutraalissa tai hieman hapahkossa maassa.

Valoa ja parhainta hoitoa

Magnoliat kukkivat parhaiten valoisassa, mutta ei paahteessa, kevyt lehtipuiden varjo on eduksi.

Istuta taimet samaan syvyyteen kuin mitä ne ovat olleet ruukuissaan. Käsittele taimia varovasti ettei juuristo vahingoitu. Kastele ensimmäisenä kasvuvuotena säännöllisesti, mutta lannoita vain niukasti. Elokuusta lähtien kasveille sopii vähätyppinen syyslannos, se edistää tuleentumista ja siten myös parantaa talvenkestoa. Magnolioita ei tarvitse leikata, eivätkä ne siitä pidä, vain kuolleet ja vaurioituneet oksat poistetaan.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.