Pensasaidat

 Pensasaidalla ryhtiä pihaan

Valitse aitaan tuleva kasvilaji vallitsevien kasvuolosuhteiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Leikattavaa aitaa varten lehtipensaiden taimia hankitaan 3-4 kpl/m, havupuita (kuusia ja tuijaa) 3 kpl/m. Vapaasti kasvavassa aidassa istustusväli jätetään suuremmaksi, lehtipensaiden taimia istutetaan 2-3 kpl/m ja havupuita 2 kpl/m. Pensasaidan alusta pidetään mulloksella tai se katetaan esim. kuorikatteella. Alusta on myös oiva paikka krookuksille ja idänsinililjoille, ne tuovat pirteyttä kevääseen ja sipulikukkien kuihtuvat lehdet jäävät pensasaidan vehreyden alle piiloon.

Kasvupaikka ja -alusta

Aitaa varten kaivetaan yhtenäinen ojanne, johon tulevan kasvualustan tulee olla tasalaatuista koko aidan matkalta. Tällöin pensaiden kasvukin on tasaista. Maa kalkitaan, lannoitetaan ja parannetaan kompostimullalla 40-60 cm syvyydeltä. Havukasvien kasvualustaa ei kalkita, ne viihtyvät hapahkossa maassa. Tiiviillä savimailla salaojituksen tulee olla kunnossa, ettei vesi ei jää seisomaan taimien tyville. Notkopaikoissa seisovasta vedestä kärsii eniten kiiltotuhkapensas.

Istutusaika

Astiassa kasvatettuja pikkutaimia voidaan istuttaa keväästä syksyyn koko kasvukauden ajan. Esipakattuja (paljasjuurisia) aitataimia istutetaan keväällä roudan sulamisen jälkeen tai syksyllä lehtien varisemisen alettua.

Istutus

Esipakatut aitataimet on pakattu nippuihin. Ennen istutusta suojamuovit ja verkot poistetaan ja taimet erotellaan toisistaan. Pitkiä juuria typistetään kärjistä ja juurakot upotetaan veteen muutamaksi tunniksi. Myös astiassa kasvatetut aitataimet kastellaan hyvin ennen istutusta. Juuria ei kuitenkaan leikata vaan taimi istutetaan juuripaakkua rikkomatta. Tulevan aidan kohdalle pingotetaan naru, jotta istutettavasta taimirivistä tulee mahdollisimman suora. Kaiva istutuskuoppa, johon taimi mahtuu juuret levitettyinä mahdollisimman luonnolliseen asentoon ja istuta taimet hieman entistä kasvusyvyyttä syvempään. Täytä istutuskuoppa seuraavan kuopan mullalla, näin vältyt turhalta mullan siirrolta. Maa tiivistetään taimen ympärillä kevyesti ja kastellaan runsaasti.

Kastelu

Kastele istutuksen jälkeen pari kertaa viikossa runsaalla vedellä, kunnes taimet ovat selvästi lähteneet kasvuun. Jatkossa kastellaan kerran viikossa, kuivina aikoina kaksi kertaa viikossa.

Lannoitus

Hyvin perustettua maata ei tarvitse lisälannoittaa ensimmäisenä vuonna. Tulevina vuosina lannoitetaan kerran keväällä moniravinteisella puutarhan yleislannoitteella. Havukasveja, kuusia ja tuijia, lannoitetaan vähemmin kuin lehtipensaita, niitä ei myöskään kalkita.

Leikkaus

Istutuksen yhteydessä aitataimet leikataan 10-20 cm mittaisiksi. Tällöin taimet haarautuvat ja aidasta tulee alhaalta asti tuuhea. Mikäli taimi on jo ennestään hyvin haarautunut, riittää että se leikataan noin 10 cm alimman haarautumiskohdan yläpuolelta. Huomaa että havupuiden taimia ei istutusvaiheessa leikata. Syksyllä istutetut taimet leikataan aina vasta seuraavana keväänä.

Jatkossa säännöllisten hoitoleikkausten avulla pensasaidasta saadaan tuuhea ja peittävä. Keväällä ennen silmujen puhkeamista leikataan voimakkaasti, edellisen kesän kasvua jätetään 15-20 cm. Lisäksi kesän aikana (kesä-heinäkuussa) leikataan 2-3 kertaa, leikattaessa jätetään aina uutta kasvua 4-5 cm. Aitaa leikataan myös sivuilta ja sen leveyttä lisätään vähitellen, suositeltava lopullinen leveys on 40-50 cm. Aita muotoillaan alhaalta leveämmäksi kuin latvus, jotta lumi ei kerääntyisi latvuksen päälle painavaksi taakaksi.

Kuusi- ja tuija-aitoja voi kasvatusvaiheessa leikata vuosittain sivuista, mutta latvaverso katkaistaan vasta, kun aita on halutun korkuinen. Suositeltava leikkausajankohta on helmi-maaliskuu, mielellään suojasään aikana. Kuusi ei tee vanhaan versoon enää uusia silmuja, joten leikattaessa on versoon aina jätettävä 1-2 cm edellisen vuoden kasvua.

Vapaasti kasvavia aitoja leikataan kuten koristepensaita; vanhimpia, huonokuntoisia oksia poistetaan läheltä maan rajaa.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.