Minikiivi eli kiinanlaikkuköynnös

Minikiivi eli hedelmiä tuottava kiinanlaikkuköynnös

Kiinanlaikkuköynnöksen marjat ovat vihreitä, hienon karvan peittämiä ja suunnilleen karviaisen kokoisia. Muodoltaan ja maultaan ne muistuttavat kiiviä. Koristekasvina kiinanlaikkuköynnös on tunnettu jo pitkään, mutta kasvatetuissa taimissa on harvoin ollut hedelmiä. Useimmiten kotipuutarhaan on istutettu vain köynnöksen hedeyksilöitä, sillä niiden lehdet ovat koristeellisesti valkokärkiset. Saadaakseen marjoja kiinanlaikkuköynnöstä pitää istuttaa sekä tyttö- että poikayksilöitä.

Kotimainen lajike Annikki poikkeaa edukseen muista laikkuköynnöksistä. Se on täysin itsepölytteinen eli samassa yksilössä on sekä hede- että emikukkia. Kasvin taimi löytyi laajasta siemenmateriaalista, joka tuotiin Suomeen Kauko-Idästä jo 1970-luvulla. Helsingin kasvitieteellisessä puutarhassa nämä yksilöt ovat talvehtineet ankaratkin talvet ja sopeutuneet Suomen olosuhteisiin hyvin.

Luontaisilla kasvupaikoillaan Kauko-Idässä kiinanlaikkuköynnös kiipeilee puissa jopa 15 metrin korkeuteen ja se muodostaa sankkoja tiheikköjä paikalleen. Meillä sen kasvukorkeus vaihtelee 3-5 metrin välillä. Kukinta-aikaan hedeyksilöiden lehtien kärjet muuttuvat päältä valkoisiksi, myöhemmin kesällä laikut punertuvat ja muuttuvat syksyä kohden taas vihreiksi. Valkoisten kukkien tuoksu on heikko, mutta sen on huomattu villitsevän kissoja. Marjojen kypsyminen kestää pitkään ja maukkaimmillaan ne ovat meillä elo-syyskuussa. Niiden väri ei kypsyessäänkään muutu vaan pysyy vaaleanvihreänä. Marjoissa on runsaasti C-vitamiinia ja ne sopivat mainiosti tuorekäyttöön, mutta myös hilloksi ja mehuksi.

Kasvupaikka ja -alusta

Kasvupaikaksi valitaan aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka rakennuksen seinustalta tai läheltä puiden runkoja, joita pitkin köynnös lähtee kiipeämään. Maaperän tulisi olla ravinteikasta ja runsasmultaista. Se ei saisi kovasti kuivua kuivanakaan aikana, sillä köynnöksen juuristo on lähellä maanpintaa. Maanpeitekasvit tai hakekate estävät kosteuden haihtumista maanpinnalta ja edistävät siten kasvin hyvinvointia. Nurmikkoalueella köynnös ei viihdy.

Istutus

Kiinanlaikkuköynnökset myydään astiataimina, joita voidaan istuttaa koko kasvukauden ajan.

Valmista kasvualusta väh. 50 cm syvyydeltä. Istutuskuopan pohjalle voidaan lisätä maatunutta luonnonlantaa, joka turvaa kasvin ravinnetarpeita tulevina kasvuvuosina. Kastele taimet hyvin ja istuta ne juuripaakkua rikkomatta muutama sentti syvempään kuin kasvatusastiassa. Tiivistä maa kevyesti taimien ympäriltä. Kastele istutuksen jälkeen hyvin, jotta köynnös juurtuu ja aloittaa kasvunsa hyvin.

Tukeminen

Kiinanlaikkuköynnös on nopeakasvuinen, vuosittain se kasvattaa pitkät versot, jotka kiertyvät kaiken mahdollisen ympärille. Vahva tukisäleikkö tai muu tukirakennelma onkin tarpeellinen. Köynnöstä voidaan kasvattaa myös riippumaan penkereen tai muurin päältä. Ajan myötä köynnös kasvaa tuuheaksi ja tiheäksi pensasmaiseksi kasvustoksi.

Kastelu ja lannoitus

Kastelu kuivina kausina varmistaa marjojen kunnollisen kehittymisen sekä ehkäisee niiden ennenaikaisen varisemisen. Lannoitteeksi sopivat marjakasveille tarkoitetut lannoitteet.

Leikkaus

Kiinanlaikkuköynnöksen rehevää versostoa voi huoletta harventaa. Useimmiten se on kuitenkin kaunein saadessaan kasvaa vapaasti.

Talvihoito

Suomessa kiinanlaikkuköynnös kasvaa 1-3 vyöhykkeillä ja pohjoisempanakin se on menestynyt pensasmaisena. Pohjois-Suomessa marjojen kypsyminen joka vuosi saattaa olla kyseenalaista. Hyvin tuleentuneiden versojen talvenkestävyys on hyvä, jopa -40 astetta ja Etelä-Suomessa köynnös talvehtii ilman erityistä talvisuojausta. Kunnon lumikerros juuriston suojana estää maan routaantumisen syvältä. 

Copyright; Kauppila Oy ; kaikki oikeudet pidätetään