Sitruunaköynnös

Sitruuna- eli palsamiköynnös on marjova ja köynnöstävä erikoisuus!

Kauko-Idästä kotoisin oleva sitruunaköynnös on erityisen kaunis syksyn runsaassa marjasadossaan, mutta jo kukkiessaan keväällä se herättää suurta ihastusta. Kasvin molemmat suomenkieliset nimet kuvaavat hyvin sen ominaisuuksia; sitruuna tuoksua ja marjojen makua sekä palsami kasvin käyttöä rohtona. Lähes kaikkia kasvin osia voidaan käyttää hyötytarkoitukseen. Lehdistä ja versojen kuorista voidaan kuivata teetä ja marjat käytetään tuoreina tai kuivattuna ruusunmarjojen tapaan. Venäjällä sitruunaköynnöstä on viljelty paljon sen terveysvaikutustensa vuoksi.

Sitruunaköynnös kukkii toukokuussa ruusunpunaisin tai valkoisin kukin. Hyväntuoksuiset kukat houkuttelevat runsaasti mehiläisiä. Kauniit loistavanpunaiset marjat kypsyvät elo-syyskuussa ja ovat suurehkoissa tertuissa. Marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia sekä skizandriini-nimistä ainetta, joka virkistää elimistöä kolan kaltaisella tavalla. Marjoista tehdään mehua tai ne voidaan myös pakastaa talven varalle. Siemenet kannattaa ottaa talteen ja käyttää rohdoksi. Ne tehostavat verenkiertoa ja hengitystä eikä terveellisesti piristäviä vaikutuksia voi olla huomaamatta. Piristyslääkkeiden kaltaisia sivuvaikutuksia siemenillä ei ole havaittu. Huom. marjat eivät kuitenkaan sovi verenpainetautisille!

Kasvupaikka ja -alusta

Taimet istutetaan ravinteikkaaseen, voimakaspohjaiseen multamaahan, joka myös pidättää kosteutta hyvin. Savipitoista maata voidaan parantaa kompostimullalla sekä kalkitulla ja lannoitetulla turpeella. Aurinkoisilla kasvupaikoilla köynnös tuottaa runsaasti marjaterttuja.

Istutus

Sitruunaköynnöstä myydään astiataimina, joita voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Kastele taimet hyvin ja valmista kasvualusta vähintään 50 cm syvyydeltä. Istuta taimet hieman syvempää kuin kasvatusastiassa ja tiivistä maa kevyesti. Istutuksen jälkeen taimia kastellaan säännöllisesti, jotta ne juurtuvat ja lähtevät hyvään kasvuun.

Tukeminen

Palsamiköynnös kasvaa luonnonvaraisilla kasvupaikoillaan jopa 15 m pitkäksi moniversoiseksi köynnökseksi. Suomessa se saavuttaa 2-4 metrin korkeuden. Kasvusto tuetaan säleikköön tai ohjataan puiden oksille kiipeämään.

Kastelu ja lannoitus

Kuivina kausina sitruunaköynnös tarvitsee kastelua, sillä kuivuudesta kärsivä köynnös saattaa varistaa raakileensa ja marjojen laatu heikkenee.

Leikkaus

Sitruunaköynnös on kauneimmillaan kasvaessaan vapaasti, eikä se kaipaa jokavuotista leikkausta. Ylitiheää versostoa voi toki tarvittaessa keväisin harventaa.

Talvihoito

Mustilan arboretumissa Elimäellä sitruunaköynnös on menestynyt jo vuosikymmeniä. Eteläisessä Suomessa 1-3 vyöhykkeillä köynnös talvehtii hyvin eikä erityistä talvisuojausta tarvitse tehdä.

 

Copyright; Kauppila Oy ; kaikki oikeudet pidätetään