Kanadalaiset ruusut

Kanadalaiset pensas- ja pilariruusut jatkavat suosiotaan

Uudet kanadalaiset ruusujalosteet ovat erinomainen lisä ruusuvalikoimiimme. Ruusut kukkivat saman vuoden versoilla runsaasti pitkälle syksyyn ja niiden talvenkestoa pidetään huomattavasti keski-eurooppalaisia ryhmäruusulajikkeita parempana. Hyvä talvenkesto on jalostuksessa saatu aikaan pohjois-amerikkalaisten luonnonlajien ja sikäläisten vanhojen pensasruusulajikkeiden avulla. Kanadalaisia ruusuja voidaan käyttää perinteisten ryhmäruusujen tapaan. Kasvutilaa kannattaa kuitenkin varata enemmän, sillä ruusut ovat rotevakasvuisia ja kasvutapa pensastava.

Kasvupaikka ja -alusta

Kanadalaiset ruusujalosteet kukkivat parhaiten aurinkoisella, lämpimällä ja tuulilta suojatulla paikalla. Hyvä kasvualusta on ravinnerikas, runsasmultainen ja kalkittu. Savimaata parannetaan lisäämällä siihen hiekkaa, turvetta ja kompostimultaa. Ruusujen juuristo on voimakaskasvuinen, joten kasvualustan syvyyden tulisi vähintään olla 50 cm. Maan tulee läpäistä pintavedet hyvin, vesi ei saa jäädä seisomaan ruusujen tyville. Tarvittaessa maa salaojitetaan.

Istutus

Esipakatut taimet istutetaan kasvukauden alussa ruusujen ollessa lepotilassa. Poista juurten ympäriltä muovi/verkkopussit ja erottele taimet toisistaan. Ennen istutusta liota juurakoita vedessä väh. 3 tuntia. Kastele istutuskuoppa hyvin ja anna veden imeytyä pohjamaahan. Kanadalaiset ruusut ovat yleensä omajuurisia eli taimet istutetaan noin 5 cm entistä syvempään. Täytä kuoppa ja tiivistä maa kevyesti. Leikkaa taimet siten, että niihin jää 3-5 vahvinta, noin 15-20 cm mittaista versoa.

Astiassa kasvatettuja ruusuja voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Omajuuriset ruusut istutetaan noin 5 cm entistä syvempään. Juuripaakkua ei hajoiteta, kasvukaudella myöskään istutusleikkausta ei tarvitse tehdä. Kastele heti istutuksen jälkeen runsaasti, jotta ruusut juurtuvat ja lähtevät hyvään kasvuun.

Tukeminen

Osalla kanadalaisista ruusulajikkeista on pitkät ja rennot oksat (mm. John Davis-, Henry Kelsey- ja John Cabot-lajikkeet). Näitä ns. pilariruusuja voidaan kasvattaa köynnösruusujen tapaan säleiköissä, metalli/puurunkoisissa pyramideissa tai tuettuna pergolapylväisiin.

Kastelu ja lannoitus

Kukkiakseen runsaasti kanadalaiset ruusut tarvitsevat säännöllisen kastelun sekä lannoituksen. Hyvä vedensaanti etenkin keväällä ja alkukesällä on tärkeää ruusujen hyvinvoinnille. Kastele juuristoa, älä kukkia, kukinta kestää tällöin kauemmin ja lehdistö pysyy terveenä. Kun ruusut ovat lähteneet hyvään kasvuun, voi typpipitoisen lannoituksen aloittaa ja kasteluveteen lisätään esim. Ruusulannosta. Elokuun alusta lähtien siirrytään typettömään syyslannoitukseen, jotta ruusut tuleentuvat ennen talvea.

Talvihoito

Kerää syksyllä maahan karisseet lehdet huolellisesti pois. MIkäli maanpinta on kesän aikana laskenut, lisää taimien tyvelle hiekkapitoista multaa. Maan routaannuttua ja pysyvän pakkaskauden alettua ruusujen tyviosa suojataan esim. havunoksilla. Kunnon lumipeite on myös hyvä suoja. Pilariruusuina kasvatettavien ruusujen versot suojataan havuilla tai pakkaspeitteellä kevätaurinkoa ja kuivattavia kevättuulia vastaan. Poista talvisuojat keväällä vasta kun kovat yöpakkaset ovat ohi ja maa sulanut.

Leikkaus

Keväällä kanadalaisia ruusuja leikataan talvehtimisen mukaan. Poista kuivuneet oksat ja lyhennä pitkiä talvehtineita oksia, niin että vahvoja silmuja jää 4-5 kpl. Kesällä kuihtuneet kukat leikataan muutamaa lehtihankaa alempaa pois. Se edistää uusien kukkaversojen kasvua.

 Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.