Köynnösruusut

Köynnösruusujen runsasta kukintaa

Köynnösruusut ovat kauneimpia köynnöksiämme. Eri lajikkeita yhdistelemällä saadaan aikaan viehättäviä väriyhdistelmiä ja ikäväkin seinä muuttuu kauniiksi. Istuttamalla monta tainta vierekkäin kasvustosta tulee runsas ja näyttävä. Kukinta-ajan pidentämiseksi voidaan köynnösruusujen vierelle istuttaa loisto- sekä viinikärhöjä.

Kasvupaikka ja -alusta

Köynnösruusut viihtyvät lämpimällä ja tuulilta suojatulla paikalla. Talon seinustasäleikkö tai aurinkoinen pergola on hyvä kasvupaikka. Maa räystän alla on yleensä kuivaa, joten ruusut istutetaan 40-50 cm päähän seinästä. Kasvualustan syvyyden tulee olla vähintään 50 cm. Ravinnerikas, runsasmultainen, kalkittu ja peruslannoitettu maa on sopivaa. Savimaata parannetaan sekoittamalla siihen hiekkaa, turvetta ja kompostimultaa. Huolehdi, että vesi ei jää seisomaan ruusujen tyvelle. Tasamaalla ruusut on hyvä istuttaa pienelle kummulle.  Köynnösruusujen sopiva istutusetäisyys on noin 1-1,5 m.

Istutus

Esipakatut, vartetut taimet istutetaan kasvukauden alussa ruusujen ollessa lepotilassa. Poista juurten ympäriltä muovi/verkkopussit. Lyhennä pitkiä juuria, jotta ne saadaan istutettaessa alaspäin luonnolliseen asentoonsa. Leikkaaminen myös kiihdyttää hiusjuuriston kasvua. Ennen istutusta liota juurakoita vedessä vähintään 3 tuntia. Taimet asetetaan hieman vinoon asentoon seinää kohti. Istuta juurakot niin syvälle, että jalonnuskohdan yläpuolelle tulee 12-15 cm multaa. Täytä kuoppa ja tiivistä maa kevyesti. Leikkaa versot 15-20 cm korkuisiksi. 

Astiataimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Juuripaakkua ei kuitenkaan hajoiteta ja kasvukaudella istutusleikkausta ei tarvitse tehdä.

Huom. Mikäli taimi on omajuurinen, se istutetaan samaan syvyyteen kuin kasvatusastiassaan.

Tukeminen

Seinänvierustalla köynnökset tuetaan säleikköön tai tukiverkkoon, joka on 10-15 cm irti seinästä. Tällöin ilma kiertää seinän ja lehdistön välissä hyvin. Avomaalla köynnösruusuja voi kasvattaa myös kaariporteissa, metalli/puurunkoisissa pyramideissa tai vaikkapa vanhan omenapuun oksilla.

Kastelu ja lannoitus

Kastele heti istutuksen jälkeen runsaasti, jotta taimet juurtuvat hyvin ja lähtevät hyvään kasvuun. Tasainen kosteus on tärkeää ruusujen hyvinvoinnille  ja etenkin kuivina kausina kastelu on tarpeen. Kastele juuristoa, älä kukkia, kukinta pysyy siten kauniina ja lehdistö terveenä. Typpipitoisen lannoituksen esim. Ruusulannoksella voi aloittaa noin kuukauden kuluttua istutuksesta. Kukintaansa uusivilla köynnösruusuilla lannoitus lisää uusien kukkien muodostumista. Elokuun alusta lähtien lannoitetaan vain typettömällä syyslannoitteella, jotta ruusut tuleentuvat ennen talvea.

Talvihoito

Kerää syksyllä maahan karisseet lehdet huolellisesti pois. Tarkista, että jalonnuskohta on edelleen 12-15 cm maanpinnan alapuolella ja lisää hiekkapitoista multaa tarvittaessa. Maan routaannuttua ruusujen tyviosa suojataan havunoksilla tai 10 cm paksuisella kerroksella Talvisuoja-turvetta. Talvisuoja-turve hylkii vettä ja pitää juurenniskan kuivana koko talven. Taipuisat versot voidaan irroittaa säleiköstä ja laskea maahan havunoksien päälle. Aseta versojen päälle havuja tai pakkaspeite. Kevyt pakkaslumi on myös hyvä suoja. Paksut ja jäykkäoksaiset versot voidaan suojata suoraan seinäpinnalle havunoksien tai pakkaspeitteen avulla. Pakkaspeite on hyvä suoja etenkin kevätaurinkoa ja kylmiä, kuivattavia kevättuulia vastaan. Poista talvisuojaus (myös Talvisuoja-turve) vasta kun yöpakkaset ovat ohi ja maa sulanut.

Leikkaus

Kerran keskikesällä kukkivilla lajikkeilla kukat kehittyvät edellisvuoden versoihin, joten talvehtineita versoja ei keväällä leikata. Poista ainoastaan talven aikana kuivuneet oksat. Kukinnan jälkeen tiheitä kasvustoja voi harventaa poistamalla vanhimpia oksia. Kesällä voimakkaasti kasvavien uusien versojen typistys edistää oksien haaroittumista.

Jatkuvasti kukkivilla lajikkeilla kukat kehittyvät saman vuoden versoihin, joten voimakas leikkaus keväällä ei vähennä tulevaa kukintaa. Lyhennä talvehtineita vahvoja versoja ja poista heikot versot kokonaan. Kesällä kuihtuneiden kukkien leikkaus muutamaa lehtihankaa alempaa pois edistää uusien kukkavarsien kehitystä. 

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.