Puistoruusut

Puistoruusut ihastuttavat kauniilla kukinnallaan

Laajasta puistoruusujen valikoimasta jokainen ruusujen ystävä löytää varmasti oman suosikkinsa. Kukkien väri, kerrannaisuus sekä tuoksu riippuvat lajikkeesta. 

Suuri osa vanhoista ruusuista kukkii kerran keskikesällä. Kukinta on tällöin runsasta ja kestää pitkään. Useimmilla lajikkeilla, kuten esim. monella neidonruusulla ja kartanoruusulla on kaunismuotoiset, tiheään kerrotut ja ihanasti tuoksuvat kukat. Ne herättävät muistoja isoäidin puutarhasta ja tuovat puutarhaan ruusuista tunnelmaa.  

Osa puistoruusuista, kuten neilikkaruusut sekä tarhakurtturuusut ovat remontoivia eli ne uusivat kukintaansa pitkin loppukesää, usein syyskylmiin saakka. 

Kasvupaikka ja -alusta

Puistoruusut kasvavat puolivarjoisellakin paikalla, mutta kukinta on runsainta auringossa. Kasvualustaksi sopii multaisa puutarhamaa, joka on kalkittu ja peruslannoitettu. Savipitoista maata voi parantaa lisäämällä siihen hiekkaa, turvetta, kompostimultaa tai maatunutta luonnonlantaa. Kasvualusta salaojitetaan, jotta vesi ei syksyllä jää seisomaan kasvien tyville. 

Istutus

Puistoruusut myydään astiataimina, joita voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Astiataimien juuripaakkua ei hajoiteta ja ruusujen ollessa kasvussa istutusleikkausta ei tarvitse tehdä. Täytä istutuskuoppa hyvällä mullalla ja tiivistä maa kevyesti. Kastele istutuksen jälkeen runsaasti, noin 10 litraa vettä / taimi 1-2 kertaa viikossa.  

Vartetut taimet istutetaan syvään, niin että varttamiskohdan yläpuolelle tulee 12-15 cm kerros multaa. Omajuuriset taimet istutetaan noin 5 cm entistä kasvatuspintaa syvemmälle.

 Kastelu ja lannoitus

Hyvin juurtuneet ja varttuneet ruusupensaat tulevat toimeen melko vähällä kastelulla. Pitkinä kuivina kausina kastelu on tietenkin suositeltavaa, jotta pensaat pysyvät elinvoimaisina ja vastustuskykyisinä kasvitauteja ja tuholaisia vastaan. Kastele vain juuristoaluetta, tällöin kukinta kestää kauemmin ja säilyy kauniimpana. 

Keväällä pensaiden tyvelle lisätään kompostimultaa tai ruusuja lannoitetaan puutarhan yleislannoitteilla. Kasvukaudella kasteluveteen voi lisätään esim. Ruusulannosta. Etenkin kukintaansa uusiville ruusuille se lisää uusien kukkien kehittymistä. Elokuun alusta lähtien lannoitetaan vain typettömillä syyslannoitteilla, jotta ruusut tuleentuvat ajoissa ennen talven tuloa.  

Talvihoito

Ruusujen talvenkestävyys vaihtelee suuresti lajin ja lajikkeen mukaan. Suurin osa puistoruusuista talvehtii hyvän lumikerroksen suojissa ilman erityistä talvisuojausta. Kestävimpiä ovat mm. kotimaiset maatiaisruusut, juhannusruusut sekä tarhakurtturuusut.  

Osa ns. vanhan ajan ruusuista on talvenarkoja ja niitä kannattaa suojata kuten ryhmäruusuja. Tarkista syksyllä, että jalonnuskohdan päällä on n. 10 cm maata ja lisää tarvittaessa hiekkapitoista multaa. Maan routaannuttua ja pysyvän pakkaskauden alettua pensaiden tyvelle lisätään vettä hylkivää Talviturvetta tai havunoksia. Anna talvisuojien olla paikoillaan pitkään, etteivät kevätaurinko ja -tuulet kuivata versoja ja silmuja. Poista havut ja Talviturve vasta kun kevään yöpakkaset ovat ohi. 

Leikkaus

Ruusupensaiden vuosittainen leikkaus pitää kasvustot elinvoimaisina ja hyväkuntoisina. Poista keväällä kuivuneet ja huonokuntoiset oksat, jotta uudet versot saavat valoa ja tilaa kasvaakseen. Pitkiä, honteloita versoja voi lyhentää puolella haaroittumisen edistämiseksi. 

- Kerran kesässä kukkivilla lajeilla kukat kehittyvät edellisvuoden versoihin sekä niistä kasvaviin lyhytversoihin. Kukinnan runsaus on siten riippuvainen pensaan talvehtimisesta sekä vanhojen versojen määrästä. 

- Kukintaansa loppukesällä uusivat lajit muodostavat kukkia sekä vanhoihin että uusiin versoihin. Kasvukaudella kuihtuneiden kukkien poisto edistää uusien kukka-aiheiden kehittymistä ja siten kukinnan uusiutumista. 

- Vartetuilla ruusuilla jalonnuskohdan alapuolelta tulevat ns. villiversot poistetaan heti niiden ilmestyessä. 

- Omajuuriset ruusut leviävät vähitellen juuriversojen avulla ja muodostavat ajan myötä tiheitä kasvustoja. Mikäli ruusu leviää liikaa, kannattaa juuriversoja vuosittain poistaa pensaan sivuilta.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.