Runkoruusut

Runkoruusuilla väriä terasseille

Ruukuissa kasvatetut runkoruusut tuovat väriä ja kukkarunsautta terasseille ja parvekkeille. Aurinkoinen, lämmin kasvupaikka sekä ravinteikas hyvä multa takaavat runsaan ja näyttävän kukinnan. Samaan ruukkuun voi istuttaa kesäkukkia, jolloin kukkaloisto alkaa jo alkukesällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Ruukussa runkoruusu on helppo viedä talvisuojaan ja oikein talvehditettuna se ilahduttaa kasvattajaansa vuodesta toiseen.

Istutus

Runkoruusut myydään yleensä astiataimena. Ruusun juuriston kasvu on voimakasta, joten taimet on hyvä istuttaa myyntiruukkua suurempaan astiaan. Sopiva astia on syvä ja tilava, noin 15-30 litraa. Tee ruukun pohjalle n. 5 cm paksuinen salaojakerros esim. leca-sorasta, jotta ylimääräinen kastelu- tai sadevesi suodattuu pois. Valitse kasvualustaksi valmiiksi lannoitettua kestomultaa ja tiivistä se kevyesti juuripaakun ympärille. Jätä ruukkuun reilu kasteluvara.

Kastelu ja lannoitus

Kukkiakseen runsaasti runkoruusu tarvitsee säännöllistä kastelua ja lannoitusta koko kasvukauden ajan. Lisää kasteluveteen Ruusuravinnetta, kun versot ovat lähteneet kunnolla kasvuun. Erinomainen lisä on myös Jaakontaika-kasvutehoste, joka lisää kasvin yhtettämistä ja siten koko kasvin elinvoimaa. Jaakontaikaa annetaan sumutteena päiväsaikaan lehdistölle. Säännöllisesti käytettynä se hävittää myös härmä- ja muita sienitauteja kasvien lehdiltä. Tämä johtuu tehosteen sisältämistä alkoholeista, joita sienet eivät siedä. Mitään varsinaista torjunta-ainetta Jaakontaika ei sisällä. Elokuun alusta lähtien siirrytään typettömään syyslannoitukseen, jotta ruusut tuleentuvat  ennen siirtoa talvivarastoon.

Talvivarastointi ja kevätleikkaus 

Runkoruusut talvehtivat parhaiten viileässä, -1...+5°C asteisessa varastossa. Siirrä ruusut varastoon myöhään syksyllä, vasta kun ne ovat varistaneet lehtensä. Tarkista talven aikana mullan kosteus. Multa ei saa kuivua kokonaan, tasainen niukka kosteus on sopivin. Huhtikuussa runkoruusut voidaan siirtää valoisalle paikalle. Latvusta leikataan niin, että siihen jää 4-8 vahvinta, noin 10-20 cm mittaista oksaa. Latvus versoo tällöin runsaasti ja kehittyy kauniinmuotoiseksi.   

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.