Ryhmäruusut

Ryhmäruusuja ruusuisiin unelmiin...

Ryhmäruusut ovat kaunottaria, jotka tarvitsevat hoitoa ja hyvän kasvupaikan. Kasvattajansa ne palkitsevat yltäkylläisen runsaalla kukinnalla, joka jatkuu pitkälle syksyyn. Monet isokukkaiset jaloruusut hurmaavat lisäksi ihanalla tuoksullaan. Maanpeittoruusut ovat pienikukkaisia, mutta kukkia muodostuu todella runsaasti. Matalakasvuisina ne sopivat istutusten etualalle sekä muurien reunoille. Korkeaksi kasvavat ns. pensastavat ryhmäruusut sopivat ruusu- ja perennaryhmien taustalle sekä omaksi näyttäväksi ryhmäkseen.

Kasvupaikka ja -alusta

Ruusut viihtyvät parhaiten aurinkoisella, lämpimällä ja tuulilta suojatulla paikalla. Hyvä kasvualusta on ravinnerikas, runsasmultainen ja kalkittu. Savimaata parannetaan lisäämällä siihen hiekkaa, turvetta ja kompostimultaa. Ruusujen juuristo on voimakaskasvuinen, joten kasvualustan syvyyden tulisi olla vähintään 50 cm. Maan täytyy läpäistä pintavedet hyvin, vesi ei saa jäädä seisomaan ruusujen tyville. Tarvittaessa maa salaojitetaan.

Istutusaika

Esipakatut taimet istutetaan kasvukauden alussa ruusujen ollessa lepotilassa. Astiataimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan.

Istutus

Poista esipakatuista taimista muovi-/verkkopussit ja erottele taimet toisistaan. Ennen istutusta liota juurakoita vedessä vähintään 3 tuntia. Kastele istutuskuoppa hyvin ja anna veden imeytyä pohjamaahan. Istuta juurakot niin syvälle, että jalonnuskohdan yläpuolelle tulee vähintään 12-15 cm multaa. Täytä kuoppa ja tiivistä maa kevyesti. Leikkaa taimet siten, että niihin jää 3-5 vahvinta, noin 10-15 cm mittaista versoa. Jokaisessa versossa tulisi olla 3-5 elinvoimaista, tervettä silmua.

Astiassa kasvatetut ruusut istutetaan yhtä syvään kuin esipakatut taimet. Juuripaakkua ei hajoiteta, kasvukaudella myöskään istutusleikkausta ei tarvitse tehdä.

Suositeltavat istutusetäisyydet:

Tertturuusut ja isokukalliset jaloruusut 6-9 kpl /m², maanpeiteruusut 3-5 kpl /m²

Pensastavat ryhmäruusut ja englantilaiset pensasruusut (David Austin-jalosteet) 4-6 kpl / m²

Kastelu ja lannoitus

Kastele heti istutuksen jälkeen runsaasti, noin 10 litraa vettä / taimi. Hyvä vedensaanti etenkin keväällä ja alkukesällä on tärkeää ruusujen hyvinvoinnille. Kastele juuristoa, älä kukkia, kukinta kestää tällöin kauemmin ja lehdistö pysyy terveenä. Hyvä apuväline suurilla aloilla on tihkuletku.

Kun ruusut ovat lähteneet hyvään kasvuun, voi typpipitoisen lannoituksen aloittaa ja kasteluveteen lisätään esim. Ruusulannosta. Elokuun alusta lähtien siirrytään typettömään syyslannoitukseen, jotta ruusut tuleentuvat ennen talvea.

Talvihoito

Loppusyksyllä maahan karisseet lehdet kerätään huolellisesti pois. Tarkista, että jalonnuskohta on edelleen runsaat 10 cm maanpinnan alapuolella ja lisää hiekkapitoista multaa tarvittaessa. Maan routaannuttua ja pysyvän pakkaskauden alettua ruusujen tyviosa suojataan havunoksilla tai 10-15 cm:n paksuisella kerroksella Talvisuoja-turvetta. Talvisuoja-turve hylkii vettä ja pitää siten juurenniskan kuivana koko talven. Pakkaspeite on hyvä suoja kevätaurinkoa ja kylmiä, kuivattavia kevättuulia vastaan. Poista talvisuojaus (myös Talvisuoja-turve) vasta kun yöpakkaset ja kuivat pakkastuulet ovat ohi ja maa sulanut.

Leikkaus

Keväällä ruusuista leikataan talven aikana kuivuneet oksat. Hyväkuntoiset talvehtineet versot lyhennetään 10-15 cm korkuisiksi. Leikkaus tehdään huhtikuussa ennen silmujen puhkeamista. Kesällä kuihtuneiden kukkien leikkaus muutamaa lehtihankaa alempaa pois edistää uusien kukkaversojen kasvua. Poista myös varttamiskohdan alapuolelta tulevat ns. villiversot heti niiden ilmaantuessa. Loppusyksyllä pitkiä versoja lyhennetään, jotta talvisuojaus on helpompi tehdä.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.