Bambut

Itämaista eksotiikkaa bambuilla

Bambuilla luot helposti eksoottista tunnelmaa puutarhaan tai parvekkeelle. Rehevä lehdistö kahisee hiljaa tuulessa ja sopii hyvin yhteen mm. havukasvien, kivielementtien ja lyhtyjen kanssa. Bambujen kasvatusta voi Suomessakin kokeilla lämpimillä ja suojaisilla kasvupaikoilla. Talvisuojaus ensimmäisinä kasvuvuosina kannattaa tehdä huolella, myöhemmin kasvin vahvistuessa ja juurtuessa kasvupaikalleen talvenkesto paranee huomattavasti. Bambut kasvattavat vahvan ja leveän juurakon, joka sisältää paljon vararavintoa. Vaikeina talvina ne voivat palelluttaa maanpäällisen kasvustonsa, mutta elinvoimaisen juuriston avulla ne jaksavat uusiutua. Bambut sopivat erinomaisesti myös ruukkukasvatukseen, tällöin niiden paikkaa puutarhassa on helppo muuttaa ja ne voidaan talvehdittaa valoisassa ja viileässä sisätilassa.

Kasvupaikka ja -alusta

Valitse bambuille valoisa tai puolivarjoisa, lämmin ja suojaisa kasvupaikka. Rakennusten seinät, ympärillä oleva kasvillisuus tai japanilaiseen puutarhaan kuuluvat punotut bambuseinämät suojaavat hyvin kylmiltä tuulilta. Ravinteikkaassa ja hyvämultaisessa maassa juurakko leviää nopeasti. Tiivistä savimaata parannetaan lisäämällä siihen hiekkaa sekä kompostimultaa. Bambut vaativat kasvukautena paljon kosteutta viihtyäkseen, mutta märkyyttä ne eivät siedä. Huolehdi etenkin, että syksyn ja talven pintavedet eivät jäädy bambujen juuristoalueelle.

Istutusaika

Bambuja on saatavissa astiataimina, joita voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Istuta taimet puutarhaan viimeistään kuitenkin elo-syyskuussa, jotta ne ehtivät juurtumaan kunnolla ennen talven tuloa. Ruukkukasvatuksessa taimet siirretään isompiin ruukkuihin keväällä tai alkukesällä, kun entinen käy ahtaaksi.

Istutus

Taimet istutetaan hieman entistä kasvatuspintaa syvemmälle. Lisää kasvien tyvelle lehtikatetta, se suojaa pinnallista juurakkoa kuivumiselta sekä talvella estää maata routaantumasta syvältä. Matalat maanpeittokasvit, kuten pikkutalvio tai taponlehti, ovat myös erittäin suositeltavia. Huolehdi kastelusta istutuksen jälkeen, jotta taimet juurtuisivat hyvin. Bambut ovat aluksi hidaskasvuisia. Ne vahvistavat ensin juurakkoaan ja vasta sitten alkavat kasvattaa versojaan - joskus yllättävänkin laajalle alueelle!

Kastelu ja lannoitus

Bambut tarvitsevat kosteutta ja ravinteita viihtyäkseen hyvin. Näille ainavihannille kasveille kastelu aikaisin keväällä on tärkeää. Bambut kärsivät kuivuudesta, jos niiden lehdet alkavat käpertyä kokoon. Vuosittain keväällä kasvien tyvelle lisätty maatunut kompostimulta tai puutarhan yleislannoitteet edistävät kasvien hyvinvointia. On parempi lannoittaa usein ja vähän kerrallaan (esim. 2-3 kertaa touko-heinäkuun aikana) kuin kerralla ja runsaasti. Elokuun alusta lähtien käytetään vain typettömiä syyslannoitteita, jotta versojen kasvu ei kiihdy talvea vastaan.

Viljeltäessä ruukussa on kastelusta ja lannoituksesta huolehdittava säännöllisesti. Lannoitus aloitetaan noin kolmen viikon kuluttua istutuksesta. Lisäravinteita on helpointa antaa  kastelun yhteydessä veteen liukenevilla moniravinteisilla lannoitteilla.

Leikkaus

Bambujen leikkaustarve on vähäinen. Keväällä poistetaan kuivahtaneet ja huonokuntoiset versot.

Talvihoito

Maan routaannuttua ja pysyvän pakkaskauden alettua bambujen juuristo suojataan havuilla, lehtikatteella tai Talvisuoja-turpeella. Tärkeää on suojata myös versot, jotta kevätaurinko ja pakkastuulet eivät kuivattaisi ohuita, ainavihantia lehtiä. Korkeiden versojen ympärille voidaan tehdä esim. puinen  kehikko, jonka päälle asetetaan säkkikangasta, olkimatto tai havukate. Talvisuojaukset poistetaan vasta kun maa on sulanut ja juuristo pystyy ottamaan maasta vettä.

Ruukuissa kasvatetut bambut tuodaan myöhään loppusyksyllä valoisaan sisätilaan. Talvikuukausina sopiva lämpötila on 0...+10 °C. Muutama pakkasastekin käy, kunhan juuristo suojataan niin ettei se pääse pahoin jäätymään. Kastele talvella tarvittaessa, mullan tulee olla tasaisen kosteaa, mutta ei liian märkää.

 

 Copyright; Kauppila Oy ; kaikki oikeudet pidätetään