Lumpeet

Vesipuutarhan upeat kaunottaret

Upeat suurikukkaiset ja värikkäät lumpeet kruunaavat pihan vesialtaan. Kesällä niiden kukinta kestää pitkään, jopa kolmen kuukauden ajan. Lumpeiden kukat ovat keskipäivän kaunottaria, ne avautuvat aamupäivällä ja sulkeutuvat auringon laskiessa. Vesipinnalla kelluvat leveät lehdet muodostavat hienon kokonaisuuden rantaveden korkeampien kasvien, esim. kurjenmiekkojen ja osmankäämien kanssa. Leveät lehdet varjostavat vettä estäen sen lämpiämistä ja pitkät varret sitovat ravinteita itseensä. Lumpeet pitävät näin yllä veden puhtautta ja vähentävät levän muodostumista. Lumpeiden luonnonlajit ovat tavallisesti valkokukkaisia, mutta lukuisista puutarhamuodoista löytyy myös kelta- ja punakukkaisia lajikkeita.

Kasvupaikka ja alusta

Lumpeet viihtyvät ja kukkivat hyvin, kun ne saavat aurinkoa ainakin 5-6 tuntia päivässä. Sopivassa kasvupaikassa on rauhallinen ja tyyni vesipinta, virtaavassa vedessä tai suihkulähteen alla lumpeet eivät viihdy. Monille tuttu luonnonvarainen, keltakukkainen ulpukka on voimakaskasvuinen ja värilumpeista poiketen se viihtyy myös virtaavassakin vedessä. Lumpeita voidaan kasvattaa erillisissä istutuskoreissa, joissa ne on helppo viedä talvehtimaan viileisiin sisätiloihin. Maapohjaisissa isoissa luonnonlammikoissa lumpeet voidaan istuttaa myös suoraan pohjamaahan, jolloin ne pääsevät leviämään vapaasti. Edellytyksenä on, että lampi on riittävän syvä, jolloin vesi ei jäädy pohjaan asti ja pohjamaa pysyy sulana. Lumpeiden suositeltava kasvusyvyys vaihtelee lajikkeen ja sen kasvuominaisuuksien mukaan. Useimmiten sopiva veden syvyys on 45 - 100 cm. Kääpiölajikkeille riittää luonnollisesti matalampi veden syvyys. Tärkeää on aina, että lumpeiden lehdet ylettyvät kellumaan veden pinnalla.

Istutusaika

Istuta lumpeet keväällä, kun altaiden vedet ovat lämmenneet. Astiataimina myytäviä lumpeita voi istuttaa myöhemminkin kesällä.

Istutus

Sopiva istustuskori on matala ja laaja. Siihen tulevan mullan tulee olla painavaa ja savipitoista, jotta se pysyy korissa, eikä valu pois. Täytä kori puoliväliin ja aseta juurakko korin keskelle. Käsittele lehtiruoteja varoen, sillä ne katkeavat herkästi. Lisää juurakon päälle maata, mutta jätä lumpeen kasvupiste selvästi näkyviin. Tiivistä kasvualusta kevyesti. Pintamullan päälle asetetut pienet kivet tai ohut sorakerros pitävät maan paikallaan, eikä vesi samene. Kastele maa märäksi ja veden imeydyttyä paina kori vähitellen veteen upoksiin. Oikea kasvusyvyys on alkuvaiheessa tärkeä. Liian syvään ja sameaan veteen istutetut juurakot eivät valon puutteen ja kylmän veden vuoksi lähde kasvamaan. Vastaistutettu lumme voidaan aluksi asettaa tukirakennelman (esim. tiilipinon) päälle. Vähitellen varsien venyessä pituutta lummekoreja siirretään syvemmälle.

Lannoitus

Istutusvaiheessa kasvualusta valmistetaan huolella, jotta lumpeet viihtyisivät siinä usean kasvukauden ajan. Kasvualustaan kannattaa lisätä vesikasveille tarkoitettuja lannoitetabletteja. Ne ovat pitkävaikutteisia ja varmistavat runsaan kukinnan ja hyvän kasvun. Tulevina vuosina lannoitetabletteja lisätään keväisin kasvun alkaessa lumpeen juurakon tuntumaan. Ns. tavalliset puutarhalannoitteet eivät sovellu vesikasveille, ne liukenevat veteen ja edistävät haitallisen levän kasvua.

Muu hoito

Kesällä kasvustoja siistitään poistamalla kuihtumassa olevia ja repaleisia lehtiä. Vanhat lumpeet jaetaan, kun niiden kukinta taantuu ja istutuskori käy ahtaaksi. Keväällä juurakko jaetaan varovasti siten, että jokaiseen osaan jää ainakin yksi voimakas silmu, josta lumme pystyy jatkamaan kasvuaan. Istuta palaset heti, äläkä anna niiden kuivua.

Talvihoito

Maapohjaisissa lammikoissa, joissa vesi ei jäädy pohjaan saakka useimmat lummelajikkeet voidaan jättää paikoilleen. Tekoaltaissa ja matalissa lammikoissa istutuskoreissa kasvatetut lumpeet nostetaan syksyllä vedestä ja siirretään viileään varastoon. Aseta korit vedellä täytettyyn ämpäriin tai saaviin, jossa juurakko pysyy kosteana koko talven ajan.

 

 Copyright; Kauppila Oy ; kaikki oikeudet pidätetään