Pionijuurakoiden istutus

Pionien istutus juurakoista

Pioneja on saatavilla varhain keväällä esipakattuina juurakoina. Esikasvata ne isoissa ruukuissa valoisissa sisätiloissa ja siirrä puutarhaan ilmojen lämmettyä toukokuussa.

Esipakattujen juurakoiden istutus:

 1. Kastele juurakot heti ne saatuasi ja istuta ne ruukkuihin mahdollisimman nopeasti.

 2. Valitse syvänmallinen ruukku, jonka pohjassa on reikä, jotta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois.

 3. Kasvualustaksi sopii mullan, turpeen ja hiekan seos. On tärkeää, että kasvualusta on ilmavaa ja kevyttä. Liian tiiviissä ja pitkään märkänä säilyvässä mullassa juuret kehittyvät huonosti.

 4. Istuta juurakot niin, että niissä oleva kasvusilmu hieman pilkahtaa mullan joukosta.

 5. Aseta ruukku valoisalle ikkunalaudalle, viher- tai kasvihuoneeseen.

 6. Huolehdi mullan kosteudesta; kastele kerralla reilusti, mutta anna mullan kuivahtaa kastelukertojen välillä.

 7. Ensimmäisten lehtien ilmestyessä / noin kolmen viikon kuluttua istutuksesta kasteluveteen lisätään mietoa kastelulannoitetta.

 8. Ilmojen lämmettyä taimet siirretään ulos, mutta muista suojata ne kylmältä tuulelta sekä kuumalta auringonpaisteelta. Sisällä kasvaneet lehdet ja versot ovat herkkiä vaurioitumaan.

 9. Valitse kasvupaikaksi puutarhassa aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka. Perinteisille ruohovartisille pioneille kasvualustaksi sopii normaali, multaisa puutarhamaa. Itoh-pensaspioneille parasta on läpäisevä hiekkamultainen maa, kohopenkki tai loivasti viettävä rinne.

 10. Kuten muillakin monivuotisilla kasveilla, pionien kukinta paranee vuosi vuoden jälkeen, samalla kun kasvin juurakko vahvistuu.

 11. Talveksi taimille on parasta kunnon lumikerros. Sen puuttuessa esim. rannikkoseuduilla pionien tyvi voidaan suojata esim. kevyellä lehtikatteella tai talvisuojaturpeella.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.