Perinteiset pionit

Perinteiset ruohovartiset pionit

Pionit ovat aina kuuluneet suomalaiseen pihaympäristöön. Eikä suotta - ne ovat kestäviä ja pitkäikäisiä, vanhat kasvustot ovat komeita ja kukkiessaan ihastuttavia. Pionien lajikkeisto on laaja ja monipuolinen. Kukkien värit vaihtelevat valkoisesta ruusunpunaiseen ja tumman karmiininpunaiseen. Kukkien muoto voi olla yksinkertainen, puolikerrottu tai kerrottu. Istuttamalla samaan ryhmään useita pionilajeja ja lajikkeita kukinta-aika pitenee merkittävästi. Aikaisimmat luonnonlajit mm. tilli-, vuokko- pallaksen- ja kuolanpioni kukkivat jo touko-kesäkuussa, perinteiset talonpoikais- eli tarhapionit alkukesällä ja upeakukkaiset jalopionit viimeisenä kesä-heinäkuussa.

Kasvupaikka ja -alusta

Pionit viihtyvät samalla kasvupaikalla vuosikymmeniä. Niitä ei pidä tarpeettomasti muuttaa, sillä kasvupaikan muutos voi viedä pionin kukintahalut pariksikin vuodeksi. Vasta kukinnan heikentyessä ja kasvun taantuessa juurakko voidaan varovasti jakaa ja istuttaa uudelleen. Pionit kukkivat runsaasti aurinkoisella ja puolivarjoisalla kasvupaikalla. Ne kasvavat hyvin syvämultaisessa, ravinteikkaassa ja kalkitussa maassa. Maa voi olla jopa hieman savipitoinen, sillä pionin juuret ovat vahvoja ja mukulamaisia. Ne tunkeutuvat syvälle maahan. Maan tulisi olla tasaisen kosteaa, varmista kuitenkin, ettei kasvien tyville keräänny syksyisin vettä. Tarvittaessa maa salaojitetaan.

Istutus

Pioneja myydään sekä astiataimina sekä esipakattuina juurakoina. 

Astiataimia voidaan istuttaa koko kasvukauden ajan. Istuta taimet vain hieman entistä ruukunpintaa syvemmälle. Juurenniskan päälle saa tulla vain 3-5 cm multaa. Liian syvään istutettu pioni kasvattaa runsaasti lehtiä, mutta ei kuki kunnolla.

Esipakattuja juurakoita on myynnissä keväisin. Esikasvata ne isoissa ruukuissa valoisalla ikkunalaudalla tai kasvihuoneessa ja siirrä puutarhaan ilmojen lämmettyä toukokuussa.  

Tukeminen

Etenkin kerrottukukkaisten lajikkeiden suuret kukat ovat painavia ja pionikasvustot kannattaa tukea, jotta varret eivät taipuisi maahan.

Kastelu ja lannoitus

Aikaisin keväällä pioneja lannoitetaan puutarhan yleislannoitteilla. Mikäli kasvualusta on painunut ja juurakoiden yläosa selvästi näkyvissä, lisätään tyvelle hieman kompostimultaa. Tasainen maan kosteus ja mieto lannoitus kastelulannoitteella nuppujen muodostumisen aikaan varmistavat runsaan ja näyttävän kukinnan.

Talvihoito

Perinteiset ruohovartiset pionit talvehtivat yleensä ongelmitta  ja talvisuojaksi riittää juuristoalueen peittäminen kuusenhavuilla. Kunnon lumipeite on paras talvisuoja.

 

 Copyright; Kauppila Oy ; kaikki oikeudet pidätetään