Itoh-pensaspionit

Komeaa kukintaa pitkään

ITOH -pensaspionit ovat pionimaailman korkeasti arvostettuja lajeja. Ne ovat puuvartisten ja ruohovartisten pionien välisiä risteytyksiä ja omaavat hyviä piirteitä molemmista vanhemmistaan. Ensimmäiset onnistuneet risteytykset tehtiin vuonna 1948 Japanissa, jolloin Toichi Itoh onnistui luomaan ensimmäiset lajikkeet. Vielä nykypäivänäkin nämä pionit ovat harvinaisia ja usein hinnaltaan varsin arvokkaita. 

Itoh -hybrideille on ominaista, että kesän aikana versot hieman puutuvat tyvestään. Ne käyttäytyvät kuitenkin ruohovartisten pionien tavoin eli versot kuihtuvat talven aikana. Se ei kuitenkaan haittaa kukintaa, sillä uudet versot kasvavat keväällä aikaisin ja niiden päihin kehittyvät nopeasti todella suurikokoiset ja näyttävät kukat. Samaan aikaan kasvustossa on usein täysin auenneita kukkia sekä nuppuja ja parhaimmillaan komeaa kukintaa kestää kesäkuusta elokuulle saakka!

Istutus

Itoh-pensaspioneja on saatavilla sekä esipakattuina juurakoina että astiataimina. Astiataimia voidaan istuttaa koko kasvukauden ajan. Istuta syksyllä kuitenkin ajoissa, jotta taimet ehtivät juurtumaan ennen talven tuloa.

Esipakattuja juurakoita on saatavilla varhain keväällä.  Esikasvata ne isoissa ruukuissa aurinkoisella ikkunalaudalla tai kasvihuoneessa ja siirrä ulos puutarhaan ilmojen lämmettyä toukokuussa.

Kasvupaikka

Kasvupaikaksi puutarhassa sopii aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka. Talven- ja pakkasen kestävyyttä Itoh-pensaspioneilla riittää, mutta ne ovat arkoja märkyydelle. Hieman viettävä rinne tai kohopenkki on hyvä kasvupaikka. Kasvualustaksi sopii kevyt ja läpäisevä hiekkamultainen maa, jota syksyinen märkyys ei vaivaa. Tiiviissä savimaassa talvehtiminen on yleensä heikkoa.

Hoito

Kuten muillakin monivuotisilla kasveilla itoh-pensaspionien kukinta paranee vuosi vuoden jälkeen. Lajikkeelle ominaisen värin tai kukan kerrannaisuuden kasvi saavuttaa ajan myötä, samalla kun juurakko vahvistuu.

Talveksi taimille on parasta kunnon lumikerros. Sen puuttuessa esim. rannikkoseuduilla pionien tyvi kannattaa suojata kevyellä ja ilmavalla katteella, esim. lehtikatteella tai talvisuojaturpeella. Mikäli kevät on aikainen ja versot lähtevät aikaisin kasvuun, suojaa ne yökylmiltä esim. hallaharsolla. 

 Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään