Tikankontit

  

KIEHTOVAT TIKANKONTTI ORKIDEAT -  PUUTARHASI AARTEET

Tikankontti-risteymät ovat vuosia kestäneen jalostustyön upeita tuloksia. Luonnonlajeihin verrattuna ne ovat nopeakasvuisia ja hyvin runsaskukkaisia. Huolella valituilla kasvupaikoilla ne menestyvät hyvin myös kotipuutarhassa. Jo yksittäinen tikankontin kukka on lumoavan kaunis. Kasvustojen vahvistuessa myös kukinnan runsaus paranee vuosi vuodelta.

Kokeile ja ihastu - istuta puutarhasi upeaksi yksityiskohdaksi!

Puiden siimeksen viileään varjoon

Tikankontit viihtyvät puolivarjossa, kasvupaikoissa, mitkä eivät kesän aikana kärsi kuivuudesta tai altistu auringon paahteelle. Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi rakennusten seinustat tai alueet syväjuuristen puiden lehvästöjen alla. Parhaimpia kumppaneita tikankonteille ovat muut puolivarjon kasvit, esimerkiksi kuunliljat, kolmilehdet tai saniaiset. Huomaa, että vaikka tikankontit ovat nopeakasvuisia, ne eivät pysty kilpailemaan voimakkaasti kasvavien perennojen kanssa.

Kevyttä, multavaa ja kosteahkoa maata

Maaperän tulee olla kosteahkoa, multavaa, humuspitoista ja kevyttä. Tiiviissä ja märässä tai liian kuivassa maassa tikankontit eivät parhaalla tahdollakaan menesty. Pienellä vaivannäöllä kuitenkin onnistut: Savimaita parannetaan karkealla hiekalla/soralla tai murskatulla lecasoralla, lisäksi joukkoon sekoitetaan multaa, turvetta sekä hieman kalkittua kompostiainesta. Hiekkamaiden ongelma on vastaavasti kuivuus, niitä parannetaan lisäämällä joukkoon savipitoista maa-ainesta, joka pidättää vettä. Kiinnitä erityistä huomiota myös kasteluun. Kasvualusta parannetaan noin 40 cm syvyydeltä. Talvimärkyydestä tikankontit eivät pidä, maa salaojitetaan tai kasvupaikka valitaan viettävästä rinteestä.

Istuta hellästi pintamultaan

Istuta tikankontit melko pintaa niin, että juuristo on noin 3 cm syvyydessä. Painele maata taimien ympärillä vain kevyesti, älä tiivistä liikaa! Kastele maa perusteellisesti. Muutamien viikkojen jälkeen taimien juurruttua, lisää taimien ympärille kevyt kerros lehtikatetta, se pitää maan tasakosteana ja lisää vähitellen maaperän humuspitoisuutta.


Tasakosteutta ja ravinteita sopivasti

Kasvupohja ei saisi koskaan kuivua kokonaan, joten muista kuivina kausina kastella. Kuten muutkin puutarhakasvit, tikankontitkin hyötyvät lannoituksesta. Siihen soveltuvat tavalliset puutarhan yleislannoitteet, mutta lannoita vain pienin, maltillisin määrin, 1-2 kertaa kevään ja alkukesän aikana.


Hyvä talvenkestävyys

Tikankontit ovat talvenkestäviä, mutta vastaistutetuille taimille suosittelemme kevyttä talvisuojausta. Kerros kuivaa lehtikatetta ja kunnon lumipeite ovat paras suoja suurimmassa osassa maata. Etelä-Suomessa, jossa talven sääolot ovat vaihtelevia ja lumikerros monesti vähäinen, taimet voidaan suojata myös Talvisuojaturpeella, joka hylkii vettä ja suojaa juuristoaluetta kovimmilta pakkasilta.

Anna kasvurauha

Vaikka risteymät ovat nopeakasvuisia, ne vaativat aluksi kasvurauhan. Taimet kukkivat yleensä vuoden tai kahden vuoden kuluttua istutuksesta ja kasvustot vahvistuvat vähitellen komeiksi ja näyttäviksi. Saman lajikkeenkin eri yksilöiden kukkaväri voi hieman vaihdella kasvupaikan olosuhteiden mukaan.

 Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään