Amatsoninlilja

Amatsoninlilja - Eucharis amazonica

Vanhanajan ihastuttava huonekasvi

Amatsoninlilja kuuluu narsissikasveihin ja sen ihastuttavat valkoiset kukat muistuttavatkin suuresti narsissin kukkia. Vanha kasvi saattaa yllättää kukinnallaan kolmekin kertaa vuodessa, tavallisesti syksyllä, syystalvella ja kevättalvella. Kukat ovat suuret, hyvältä tuoksuvat ja saattavat kestää viikkokausia. Kukintoja voi leikata myös maljakkoon, missä ne pysyvät kauniina pitkään.

Amatsoninlilja kasvaa luonnostaan Etelä-Amerikan jokilaaksoissa isojen kasvien alla, missä ilma viileää, kosteaa ja varjoista. Kasvi menestyy asuinhuoneessa valoisassa paikassa, esim. itä- tai länsi-ikkunalla, mutta ei koskaan kuumassa auringossa. Kasvia voi siirtää vuodenajan mukaan talvella runsaampaan valoon ja keväällä pois auringonpaisteesta. Kukinnan aikana kasvin annetaan kuitenkin olla samalla paikalla. Lehtiä on hyvä suihkuttaa vaikkapa päivittäin haalealla vedellä. Suihkuttaminen on hyvä ajoittaa aamupäiväksi, lehtien pitäisi kuivua yöksi. Älä myöskään sumuta kukkia, ne ovat herkkiä eivätkä pidä vesisuihkusta.

Istutuksen jälkeen kasvurauha

Amatsoninliljan sipuli voidaan istuttaa sekä kevättalvella että syksyllä. Sipuli peitetään mullan sisään, mielellään laakeaan ruukkuun. Samaan ruukkuun voi laittaa useampiakin sipuleita. Mullan pitää olla ilmavaa ja vettä läpäisevää, esim. kukkamullan, turpeen ja karkean soran seosta. Ruukun pohjalle pannaan lisäksi leca-sorakerros, jotta liika vesi pääsee valumaan pois. Juurtumisvaiheessa kastellaan varovasti, myöhemmin kasvun ja kukinnan aikaan multa pidetään tasaisen kosteana.

Amatsoninlilja vaatii kasvurauhan ja sipuli saattaa kukkia vasta 1-2 vuoden kuluttua istuttamisesta. Vähitellen kasvusto kuitenkin vahvistuu ja samalla kukintakin komistuu. Jokaisen kukinnan jälkeen multa pidetään muutaman viikon ajan melko kuivana, jotta kasvi saa levätä. Pääsipulin ympärille kasvaa vähitellen pieniä sivusipuleita, mutta niiden annetaan olla paikallaan. Amatsoninliljan juuristo on herkkä vioittumaan ja vasta kun ruukku on ahdas ja täynnä sipuleita, voi mättään jakaa ja istuttaa uudelleen.

 

 Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään