Amaryllis

Amaryllis - hehkua talven pimeyteen

Amaryllis eli ritarinkukka (Hippeastrum) on yksi helpoimmista kotona kukitettavista kasveista. Se on kotoisin Etelä-Amerikan trooppisilta seuduilta, mutta kasvaa ja kukkii vaivatta myös tavallisissa huonetiloissa. Tämän hetken värivalikoima on upea, saatavilla on puhtaan valkoisia, hennon vaaleanpunaisia, loistavan punaisia ja jopa monivärisiä lajikkeita. Nyrkkisääntönä voidaan pitää että mitä kookkaampi sipuli, sitä useampi kukkavana ja loistavampi kukinta!

Kylmäkäsitelty eli preparoitu amaryllis kukkii varmimmin jouluksi!

Osa saatavilla olevista amaryllissipuleista (mm. Brasiliassa kasvatetut sipulit) on kylmäkäsitelty, eli korjuun jälkeen niitä on pidetty +13 °C:n lämpötilassa 8-10 viikon ajan (vastaa kasvin luonnollista talvilepoa). Preparoidut sipulit lähtevät kasvuun helposti ja kukkivat istutuksesta 4-8 viikon kuluessa!

Myynnissä on myös preparoimattomia eli käsittelemättömiä sipuleita. Niiden kukinta-aika on erittäin yksilöllinen ja vaihteleva, ne voivat kukkia istutuksesta 6-20 viikon kuluessa. Jos ostat kaksi sipulia, toinen voi kukkia ennen joulua ja toinen vasta maaliskuussa. Mikäli haluat varmistaa kukinnan ajankohdan, pidä sipuleita jääkaapissa n. 8 viikon ajan. Kylmäkäsittelyn jälkeen istutuksesta kukintaan kuluu tällöin 7-9 viikkoa.

Sipuleiden istutus:

Säilytä hankkimasi sipulit kuivassa ja viileässä (+5..+7 °C) paikassa istutushetkeen saakka.

Valitse ruukuksi pohjastaan rei’itetty ja reunoiltaan 1-2 cm leveämpi kuin mitä sipuli halkaisijaltaan on. Ennen istutusta pidä sipulin alaosaa ja juuria kädenlämpöisessä vedessä muutama tunti. Älä kuitenkaan liota koko sipulia. Käytä istutuksessa uutta, ravinteikasta multaa. Levitä juuret varovasti ruukun pohjalle ja sijoita sipuli sipulinkaulaa myöten multaan. Painele multa tiiviisti sipulin ja juurten ympärille, jotta kasvi pysyy tukevasti paikallaan. Kastele istutuksen yhteydessä reilusti, jotta multa kostuu kauttaaltaan.

Aseta ruukku valoisaan ja lämpimään (22-24 °C) paikkaan. Lämpö on välttämätöntä kukkavanojen kehittymiseksi, optimi hyötölämpötila on jopa 25-27 astetta, tällöin hyötöaika on jopa vain 3-5 viikkoa! Lämpimässä kukkavanasta kehittyy myös tanakka ja vahva.

Pidä multa kasvatuksen alkuvaiheessa melko kuivana. Kun kukkanuput ja lehdet ilmestyvät esiin ja alkavat kasvaa, kastelua lisätään vähitellen. Liian aikaisin aloitettu tai runsas kastelu voi aiheuttaa kukkavarsien venymistä. Kukkavanat kasvavat helposti myös kohti valoa, joten ruukun kääntely on paikallaan suoran kukinnon aikaansaamiseksi. Kukkavanojen kehittyessä nuput vähitellen suurenevat ja lopulta ne puhkeavat suuriksi, upeiksi kelloiksi!

Kukinnan ajoittaminen:

Ajoittamalla sipuleiden istutusta voit helposti saada upeaa värikylläisyyttä ikkunalaudalle koko talvikaudeksi, marraskuusta jopa huhtikuulle asti. Istuta sipuleita esim. vaikka 3 viikon välein, jos haluat jatkuvan kukinnan talvikuukausien ajaksi.

Kukintaa myös seuraaville vuosille

Vähällä vaivalla amarylliksen saa kukkimaan myös seuraavana vuotena. Kun kukinta on päättynyt, katkaise kukkavana pois, mutta anna lehtien kehittyä edelleen. Kastele säännöllisesti ja käytä kasteluvedessä huonekasveille tarkoitettua lannoitetta. Amarylliksen voi siirtää kesäajaksi myös puutarhaan puolivarjoisaan kasvupaikkaan. Älä kuitenkaan unohda sitä oman onnensa nojaan, sillä mitä enemmän kasvi kesän aikana kasvaa, sitä enemmän se varastoi energiaa sipuliinsa tulevaa kukintaa varten! Syyskuun alussa kastelua aletaan asteittain vähentää ja lokakuun aikana kastelu lopetetaan kokonaan. Tämän jälkeen sipulin annetaan levätä noin 3 kuukauden ajan pimeässä ja viileässä varastopaikassa. Lepoaikana lehdet ruskettuvat, kuivuvat ja ne voi leikata kokonaan pois.

Tammi-helmikuussa kasvatus aloitetaan uudelleen. Vanhat, kuivuneet juuret leikataan pois ja sipuli istutetaan uuteen ravinteikkaaseen multaan. Maalis-huhtikuussa amaryllis kukkii jälleen! Kukinta on kaunis, joskaan ei yhtä upea kuin käytettäessä uusia viljeltyjä sipuleita.

 

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään