Kukkasipulien istutus - syksy

Kukkasipulien istutus - Pienellä vaivalla suuri ilo

Valitsemalla eri aikaan kukkivia sipulilajeja saat kukkaloiston kestämään maaliskuusta aina kesäkuulle saakka. Pitkän kukinnan saat istuttamalla esim. lumikelloja, krookuksia, kasvitieteellisiä tulppaaneja, helmililjaa, narsissia, tulppaania, laukkoja. Yhdistele myös eri värejä ja korkeuksia, sipulikukat ovat parhaimmillaan monilajisena ryhmänä. Matalat lajit sopivat penkkien etureunaan ja korkeat taakse.

Sipulikukat viihtyvät perennapenkeissä, puiden ja pensaiden alustoilla sekä niityillä, siellä myös niiden lehdet saavat kuihtua rauhassa. Istuta sipulit yhtenäisiksi ryhmiksi, niin ne ovat näyttävimpiä. Kun sama laji toistuu samalla piha-alueella useassa eri kohtaa, sen värien ja muotojen vaikutus voimistuu. Puutarhassasi voisi olla oma paikkansa myös leikkokukille, silloin saisit runsain mitoin ihania kukkia maljakkoon tai vaikka tuliaiskimpuksi ystävällesi!

Muista hankkia isoja sipuleita; mitä suurempi on sipulin koko, sitä näyttävämpi on myös kukinta

Keväällä kukkivat sipulit istutetaan syys - marraskuussa. Narsissit istutetaan ajoissa, jotta ne ehtivät hyvin juurtua. Tulppaanit ja pikkusipulit voidaan istuttaa vielä melko myöhäänkin, sipulit juurtuvat aina maan jäätymiseen saakka. Lumi antaa sipulikukille parhaimman talvisuojan, sen puuttuessa suojaa istutuksia vaikka kuivalla lehtikatteella tai havunoksilla.

Muokkaa istutusmaa lapiolla tai talikolla, sipulit juurtuvat parhaiten kuohkeaan maahan, jossa vesi ei jää seisomaan. Savimaata parannetaan karkealla hiekalla sekä kompostimullalla. Istutuskuopan syvyys riippuu sipulin koosta. Nyrkkisääntönä on, että sipulin päälle tulee maata kaksi kertaa sipulin korkeuden verran. Istutusetäisyydet tarkistetaan sipulipakkauksesta. Isot sipulit istutetaan noin 12 cm etäisyydelle, pienet sipulit 8-10 cm etäisyydelle. Tasoita multa, mutta älä tiivistä liian tiukkaan. Muista kastella myös kunnolla!

Monet sipulilajit kukoistavat vuodesta toiseen. Uutta kukintaa edistää lannoitus, se on ajankohtaista, kun kukat alkavat kuihtua. Hyvin kasvanut sipuli kerää lehtien kuihtuessa itseensä paljon ravintoa, minkä avulla se tulevana keväänä taas kukkii.

Kauneutta, väriä ja iloa myös ruukkuihin

Sipulikukat viihtyvät erinomaisesti myös ruukuissa, astioissa ja laatikoissa. Tällöin voit nauttia kukkaloistosta myös parvekkeella, patiolla tai vaikkapa ikkunalaudalla!

Valitse ruukku, jonka pohjassa on reikä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Umpinaisiin astioihin tehdään salaojituskerros lecasorasta tai ruukunpalasista ja ole tarkkana kastelussa – mullan tulee olla kosteaa, mutta ei liian märkää. Kasvualustaksi sopii hiekkapitoinen kukkamulta. Sipulit istutetaan vieri viereen, kahteen tai kolmeen kerrokseen, suuret sipulit pohjalle ja pienet sipulit niiden päälle. Kukkavarret löytävät kyllä tiensä kohti valoa.

Yhdistele kauniita sävyjä, eri korkeuksia ja kukinta-aikoja keskenään. Kastele hyvin ja vie ruukku pimeään, viileään varastoon (0...+5C). Muutama pakkasaste ei haittaa, huonompi vaihtoehto on liian lämmin varasto, siellä sipulit alkavat kasvaa liian aikaisin. Huolehdi, että maa pysyy tasakosteana, muutama kastelukerta talven aikana riittää. Ruukut voidaan kaivaa myös puutarhaan maahan ja peittää havunoksilla tai kuivalla lehtikerroksella. Maalis-huhtikuussa ruukut nostetaan esille ja kohta voit nauttia ihanista väreistä, kukista ja tuoksuista!

 

 Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään