Liljat

Ihanat värikkäät liljat

Runsaskukkaiset ja värikkäät liljat ovat yhä suosituimpia puutarhassa! Perinteisten rusko- ja tiikerililjojen lisäksi uudet värililja -jalosteet koristavat entistä useampaa pihaa.

Liljojen sipuleita on saatavana sekä keväällä että syksyllä. Ne tulee istuttaa aina mahdollisimman nopeasti, sillä ne lähtevät erittäin herkästi ja nopeasti kasvuun, joskus jopa jo myyntipakkauksissaan. Liljoja on saatavilla myös astiataimina, niitä voit istuttaa puutarhaan koko kesän ajan.

Mikäli et pysty istuttamaan sipuleita maahan syksyllä, istuta ne tällöin tilaviin ja syviin ruukkuihin ja vie viileään varastoon. Huomaa, että lämpötilan on oltava lähellä 0...+4 astetta! Sitä lämpimässä sipulit lähtevät herkästi kasvuun talven aikana. Oikean lämpötilan pitäminen talven aikana voi olla hankalaa, joten suosittelemme istutusta syksyllä suoraan maahan!

Sopivasti aurinkoa ja runsasmultaiseen kasvupaikkaan

Kaikki liljat viihtyvät syvämultaisessa, kuohkeassa, humuspitoisessa ja ravinteikkaassa maassa. Maan tulee olla kosteutta pidättävää, mutta ei märkää, sillä liljansipulit saattavat mädäntyä. Kasvualustaa parannetaan 30-40 cm syvyydeltä esim. kompostimullalla, hiekalla ja kalkilla. Sipulit istutetaan syvään n. 15-20 cm syvyyteen, 15-30 cm välein. Poikkeuksen tekee madonnanlilja (Lilium candidum), joka istutetaan lähelle maan pintaa, n. 8-10 cm syvyyteen.

Parhaiten liljat kukkivat aurinkoisella, valoisalla kasvupaikalla. Paahteisella kasvupaikalla kukinta on runsasta, mutta saattaa jäädä kovin lyhytaikaiseksi. Varjolilja (Lilium martagon) kukkii nimensä mukaisesti hyvin vielä varjoisallakin kasvupaikalla puiden siimeksessä.

Liljojen kukkaloistosta pääsee nauttimaan heinä-elokuussa riippuen kesän sääoloista ja lajikkeista. Liljat talvehtivat yleensä hyvin, kunnon lumipeite on paras talvisuoja liljoillekin. Sen puuttuessa suojaus esim. havuilla tai kuivalla lehtikerroksella varmistaa talvehtimisen. Keväällä liljat lähtevät aikaisin kasvuun. Mikäli keväiset yöhallat uhkaavat, suojaa versojen alut esim. hallaharsolla. Kasvun edistyessä korkeavartiset lajikkeet tuetaan, jotta ne eivät kaadu kovissa tuulissa.

Liljoja vaivaavat joskus kasvitaudit ja tuholaiset. Hyvä tapa on istuttaa liljat perennojen joukkoon. Tällöin mahdollisesti vaurioituneet lehdet kätkeytyvät muun vihreyden sekaan. Viime vuosina etenkin liljakukko-niminen tuholainen on vaivannut liljakasvustoja. Pieni oranssipunainen kovakuoriainen nakertaa hetkessä lehtiin reikiä ja tiputtautuu piiloon maahan jo pienestäkin maan tömähtelystä. Liljakukko kannattaa tuhota heti, ennenkuin se ehtii munimaan lehtien alapinnoille. Torjutaan sopivat esim. Sumi alpha -niminen torjunta-aine. Myös pyretriinipitoiset torjunta-aineet ovat osoittautuneet hyväksi.

Kauneutta myös maljakoihin

Liljat ovat myös upeita ja pitkäikäisiä leikkokukkia. Leikkaa kukkavarsi maljakkoon, kun oksan alin kukka on auennut, mutta muut vielä nupussa. Nuput aukeavat vähitellen maljakossa ja oksa kestää kauniina jopa pari-kolme viikkoa. Leikatessasi ota vartta mukaan mahdollisimman vähän, mutta kuitenkin niin pitkälti, että kukat näyttävät hyvältä maljakossa. Jos varsi katkaistaan aivan kasvin tyvestä, sipuli heikkenee, eikä ehkä enää jaksa kukkia seuraavana kesänä. Maljakkokukat kannattaa leikata aamulla, kun kasvissa on paras nestejännitys.

 

 Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään