Muumiotauti

 

OMENAN MUUMIOTAUTI

TEHOKOMPOSTI -kompostiheräteaine on lähes ainoa sekä luonnonmukaisin keino omenan muumiotaudin torjuntaan!

Muumiotauti on sienitauti, joka pilaa omenasatoa etenkin sateisina kesinä. Kypsyviin omeniin ilmestyy ensin ruskeita ja pehmeitä laikkuja, sitten vaaleanharmaita itiöpesäkkeitä kehämäisinä muodostelmina. Vähitellen omena muumioituu kokonaan.

Muumiotauti talvehtii itiöpesäkkeinä maahan pudonneissa lehdissä ja saastuneissa omenissa. Seuraavana kautena tauti-itiöt leviävät uudelleen ja tunkeutuvat omenoihin kuoressa olevien vioitusten kautta. Muumiotautia vastaan ei ole pystytty kehittämään 'tavallisia' torjunta-aineita. Ainoita keinoja on ollut saastuneiden hedelmien sekä lehtien keruu ja hävittäminen.

Nyt on pitkäaikaisissa kokeissa ja myös käytännön viljelmillä päästy parhaisiin tuloksiin käyttämällä UREA-ruiskutusta syyskaudella lokakuussa / kun omenasato on korjattu ja puiden lehdet alkavat karista.

UREA-ruiskute annetaan 5 % liuoksena maahan karisseille lehdille.

(Eli 5 dl tehokompostia/10 l vettä). Teho perustuu lehtimassan nopeaan kompostoitumiseen ja lahoamiseen. Tällä keinoin hävitetään muumiotaudin itiöpesäkkeiden kasvualusta ja siten myös itse tauti alkaa pikkuhiljaa häviämään.

Keino ei ole missään muodossa nopea, vaan vaatii säännöllisen ruiskuttamisen syksyisin useamman vuoden ajalla. Tuloksia näkyy varmasti jo 1-2 vuoden kuluessa ja ammattiviljelmillä, joissa torjuntatapaa on käytetty jo vuosien ajan on päästy käytännössä lähes nollarajalle taudin esiintymisessä.

TEHOKOMPOSTI on 99 % ureaa ja soveltuu muumiotaudin torjuntaan erinomaisesti. Tehokomposti on biologisesti hajoavaa ja veteen liukenevaa. Se sopii myös komposteihin nopeuttaen tehokkaasti kompostoitumista, sillä se sisältää runsaasti typpeä, jota kompostin pieneliöt tarvitsevat ravinnokseen. 

Muistathan myös hävittää kaikki saastuneet omenat sekä puusta että maasta esim. polttamalla. Pidä myös puun latvus hoitoleikkausten avulla ilmavana, jotta sateen jälkeen latvus kuivuisi nopeasti. Runsaina satovuosina raakileharvennus on suositeltavaa. Muumiotaudin itiöt kulkeutuvat tuulen mukana helposti esim. naapurista, joten yhteistuumin tehty torjunta on molemmille osapuolille tehokkain.

Copyright; Kauppila Oy; kaikki oikeudet pidätetään.