Muurahaisten torjunta

 Joskus sokerimuurahaiset pyrkivät keväällä sisätiloihin, mutta torjuntakeinoja löytyy.

Sokerimuurahaisia voi hävittää sisätiloista sirotteella, muurahaissuihkeella tai muurahaisrasialla. Joskus polulle ripoteltu etikka tai suolakin riittää katkaisemaan hyönteisten tien ihmisasumuksiin.

Mauriainen eli sokerimuurahainen on tavallisin lajeista, jotka vaeltavat ruuanhakuun ihmisasumuksiin alkukeväästä.
Kirvojen erittämä makea mesikaste on mauriaisten yleistä herkkua. Ihmisten asunnoista ne etsivät mieluusti sokeri- ja hunajakulhoja. Niille kelpaavat myös kaikki pöydille ja lattioille tipahtaneet makeat, vähän happamatkin ruoka-aineet sekä sisätiloihin kuolleet hyönteiset. Mauriainen on aikuisena 4-5 millimetriä pitkä ja väriltään musta. Syyskesällä sekä naaraat että koiraat ovat siivellisiä.

Sirotteella ja syötillä

Jos muurahaisista on tullut maanvaiva, niitä voi torjua sisätiloista sirotteella, muurahaissuihkeella tai asettamalla syötiksi muurahaisrasian. Kaikki kolme menetelmää sopivat karkotteeksi kuiviin huonetiloihin.

Kylpyhuoneissa ja muissa kosteissa tiloissa muurahaisiin tehoaa nopeimmin suihke, mutta myös muurahaisrasia sopii ansaksi kosteisiin tiloihin.

Jos muurahaiset ovat pesiytyneet rakennuksen läheisyyteen, torjunta-ainetta kannattaa käyttää sekä sisällä että ulkona. Kun sirote sekoitetaan veteen, sitä on helppo levittää esimerkiksi talon perusteiden ympärille ja hyönteisten kulkureitille.

Veteen sekoitettava sirote saattaa värjätä laattakiviä hieman keltaisiksi. Sirotetta ei saa käyttää hyötykasvimaalla.

Houkuttimena sokeri

Muurahaissirotteissa on syöttinä sokeria, joka sisältää hyönteisille kohtalokasta triklorfonia. Metsähunaja houkuttelee tuholaisia rasioihin, joiden tehosteena on foksiimi. Koska muurahaisrasiaa ei ole helppo aukaista, se turvallinen konsti, jos talossa on pikkulapsia tai kotieläimiä. Suihkeet tehoavat nopeasti, mutta niitä käyttävän on hyvä muistaa, että aine vaikuttaa huonetilassa tunnin ajan.

Kulun esto saattaa auttaa

Kun muurahaisten pesä ja kulkureitti puutarhasta sisätiloihin löytyy, on muurahaisten tie helpompi katkaista ihmisasumuksen tiloihin. Joskus jopa vain suolan tai etikan ripottelu muurahaisten poluille saattaa riittää. Pesän voi yrittää hävittää myös kuumalla vedellä. Sokerimuurahaisia voi houkutella myös makeaan liemeen, vaikkapa ananasmehupurkkiin.

Kemiallisia aineita käyttävän on syytä perehtyä huolellisesti torjunta-aineen käyttöohjeisiin.

Faraomuurahaisesta et selviä itse

Keltainen faaraomuurahainen on vain muutaman millimetrin pituinen. Se on kuitenkin mauriaista hankalampi kutsumaton vieras sisätiloissa, joten sen hävittämiseen tarvitaan useimmiten ammattilaisen apua.

Tietoa muurahaisten torjunnasta saa oman kunnan ympäristövirastosta sekä tuholaisten torjuntaan erikoistuneista yrityksistä.

Sokerimuurahainen

Muurahaisten yleisin laji on pieni n. 4-5 mm pitkä ja väriltään musta sokerimuurahainen. Sen pesä voi olla sisällä talossa, seinässä tai perustuksissa. Pihalla pesä voi olla laattojen alla, kukkapenkissä yms. paikoissa. Kevättalvella lumien sulamisen jälkeen ne tunkeutuvat sisälle ravintoa etsimään. Kesällä vierailut vähenevät, koska ravintoa on yleensä ulkona riittävästi.

Sisällä sokerimuurahaiset aiheuttavat haittaa olemassaolollaan keittiössä tiskipöydällä ja ruokakaapissa. Ulkona ne nostavat hiekkaa laattojen päälle ja kaivavat reikiä ja käytäviä kukkapenkkeihin ja syötävien kasvien kasvualustoille. Pesien esiintyminen kasvimaalla kuivattaa kasvien juuria. Sokerimuurahaiset saattavat myös purra poikki kasvien kevätsilmuja saadakseen nesteitä.

Torjunta: Sisällä syöttinä käytetään muurahaisrasiaa ja markkinoilla olevia erimerkkisiä aerosoleja. 

Ulkona käytetään muurahaisten torjuntaan soveltuvia kasteluaineita. Kasvien ruiskutukseen sopivat useimmat kasveille soveltuvat tuhoeläinten torjunta-aineet.

Kekomuurhaiset

Kekomuurahaiset kulkevat pitkin pihaa, hoitavat kirvoja ja syövät niin tuho- kuin hyötyhyönteisiä. Joskus kekomuurahaisten keko sijaitsee lähellä pihapiiriä ja ne vaeltavat piha-alueilla runsaslukuisina haitaten ihmisten ja lemmikkien oleilua pihapiirissä. Syvällä metsän siimeksessä oleva pesä ei aiheuta haittaa.

Torjunta: Ulkona käytetään muurahaisten torjuntaan kasteluaineita. Hyvän tehon aikaansaamiseksi pesä kannattaa avata lapiolla.

Hevosmuurahaiset

Suurin muurahainen maassamme. Pituudeltaan se on n. 6-15 mm ja väriltään musta. Pesät ovat rakennuksessa tavallisesti lähellä maan pintaa olevissa rakenteissa, mutta myös lattioissa, välipohjissa ja parvekkeissa. Vioitus rajoittuu yleensä korkeintaan pariin hirsimetriin. Hevosmuurahaiset asustavat tavallisesti elävän tai kuolleen havupuun sisällä ja kaivavat sinne käytäviä. Ne eivät syö puuta vaan hakevat kekomuurahaisen tavoin ravintonsa luonnosta rakennuksen ulkopuolelta.

Hevosmuurahaiset heikentävät puurakenteiden kestävyyttä kaivamalla pesäkoloja puurakenteisiin ja haittaavat läsnäolollaan.

Torjunta: Pesä paikallistetaan koputtamalla tai kuuntelemalla niiden aiheuttamaa rapinaa. Seurataan niiden parveilua. Pesän kohdalle porataan pieniä reikiä ja niihin sumutetaan aerosolia. Venttiiliin voidaan liittää erityinen sumutuspilli, jolla aine saadaan tunkeutumaan syvälle pesään.

Muurahaisten torjuntaan on suunniteltu erikoistuotteita, joilla niitä voidaan torjua.

Sisätiloista niiden hävittäminen onnistuu ainoastaan tuhoamalla niiden pesät. Kun pesä on talon rakenteissa, soveltuu sen hävittämiseen parhaiten muurahaisrasia. Se on syöttivalmiste, jota muurahaiset kuljettavat pesäänsä myös uusia jälkeläisiä tehtailevalle kuningattarelle.

Muurahaisrasia soveltuu myös kosteisiin sisätiloihin ja asunnon kuisteille.
Se on siisti ja helppo käyttää.

Viholainen eli polttiainen

Tämä oranssin-mustan-ruskea 4-7 mm:n kokoinen muurahainen elää niityillä, kuivilla rinteillä jne. Pesä ovat kasveissa ruohomättäissä ja kivien alla.

Viholainen pistää herkästi ja pistoskohta kirvelee kauan.

Torjunta: Pesä avataan ja kastellaan torjunta-aineella. 

Muurahaisten torjuntaan on suunniteltu erikoistuotteita, joilla niitä voidaan torjua.

Sisätiloista niiden hävittäminen onnistuu ainoastaan tuhoamalla niiden pesät. Kun pesä on talon rakenteissa, soveltuu sen hävittämiseen parhaiten muurahaisrasia. Se on syöttivalmiste, jota muurahaiset kuljettavat pesäänsä myös uusia jälkeläisiä tehtailevalle kuningattarelle.

Muurahaisrasia soveltuu myös kosteisiin sisätiloihin ja asunnon kuisteille.
Se on siisti ja helppo käyttää.

Ulkona pesän tunnistaa niiden kulkuaukoista. Talon perustuksen vieressä tai kukkapenkissä oleva pesä kastellaan torjunta-aineliuoksella. Liuosta kaadetaan esim. kastelukannulla siten, että aine imeytyy käytäviä pitkin syvälle pesään. Kastelu uusitaan tarvittaessa.

Betoni- ja kivilaattojen alla olevan pesän voi paikantaa muurahaisten laattojen päälle nostamasta hiekasta. Laatat otetaan ylös riittävän suurelta alueelta ja pesä kastellaan huolellisesti torjunta-aineella.

Syötävissä kasveissa muurahaiset voi hävittää käyttövalmiilla Puutarha-aerosolilla tai muilla pyretriinivalmisteilla, jolla sumutetaan ainetta suoraan muurahaisten päälle. Se tehoaa nopeasti ja siitä huolimatta varoaika muilla kasveilla on vain 1 vrk, tillillä ja persiljalla se on 7 vrk.

Noudata käyttöohjeita.