Karviainen

Suomalaiset karviaislajikkeet tunnetaan maailmalla härmänkestävinä

Suomalaiset saavat olla ylpeitä kehittämistään karviaislajikkeista. Lepaan Punainen- ja Hinnonmäen Keltainen-lajikkeet tunnetaan useissa maissa hyvän härmänkestävyytensä ansiosta. Karviaiset ovat paitsi terveitä ja talvenkestäviä myös hyvin helppohoitoisia. Vähälläkin työllä ne tuottavat runsaasti satoa. Perinteisten pensaiden lisäksi saatavilla on myös rungollisiksi kasvatettuja marjapuita. Ne ovat hauskoja marjatarhan erikoisuuksia ja sopivat myös pihan koristekasveiksi. Rungollisista marjapensaista marjat on helppo poimia.

Kasvupaikka ja -alusta


Karviaispensaat istutetaan valoisalle ja aurinkoiselle kasvupaikalle. Ne ovat vähään tyytyväisiä ja viihtyvät hiekka- ja hietapitoisillakin mailla, vettä hyvin läpäisevässä maassa. Tiivis savimaa kunnostetaan lisäämällä siihen karkeaa hiekkaa ja kompostimultaa. Laajan juuristonsa ansiosta karviainen menestyy loivissa rinnemaissakin.
Istutusaika

Astiataimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan, keväästä myöhäiseen syksyyn.
Istutus

Karviaspensaat istutetaan useimmiten yksittäispensaiksi, jolloin taimien sopiva istutusväli on 1-1,5 m. Istutuskuoppa kaivetaan n. 50 cm syvyiseksi ja levyiseksi ja kastellaan runsaalla vedellä. Astiataimet irroitetaan ruukustaan ja asetetaan juuripaakkua hajottamatta istutuskuoppaan. Taimet istutetaan n.5 cm edellistä kasvusyvyyttä syvemmälle. Maa tiivistetään kevyesti ja taimi kastellaan huolella. Istutusleikkausta karviaiselle ei tarvitse tehdä.
Kastelu ja lannoitus

Istutuksen jälkeen kastellaan runsaasti, jotta taimi juurtuu hyvin paikoilleen. Kuivina kesinä satoikäisten pensaiden kastelu varmistaa marjojen kunnollisen kehittymisen ja kypsymisen. Karviainen ei tarvitse voimakasta lannoitusta ja keväällä kertalannoitus puutarhan moniravinteisella yleislannoiteella riittää. Pensaiden alustoille lisätään orgaanista katetta, esim. lehtikariketta. Karviaisen kukka-aiheet kehittyvät jo loppukesällä/syksyllä, joten elokuusta lähtien annettu typetön syyslannoitus parantaa huomattavasti seuraavan kevään kukintaa.

Leikkaus


Karviaispensas on hidaskasvuinen ja vuotuiseksi leikkaukseksi riittää muutaman vanhimman verson poistaminen.

Muu hoito


Tärkeää karviaisen hoidossa on rikkakasvien torjunta. Pensaiden alustoille lisätty kuorirouhe tai musta muovi estää tehokkaasti rikkakasvien kasvua.

Copyright; FLÖR Kukka & Puutarha; kaikki oikeudet pidätetään.